Norsk polisman och hus vid vattnet i Norge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre svenskar med gängkoppling har åtalats för mordförsök efter en sprängning i norska Dröbak. Svenska kriminella gäng finns nu i hela Norge och polisen är orolig för att det grova våldet ska sprida sig i landet. Foto: SVT

Svenska gäng har etablerat sig i hela Norge – polisen rädd att unga norrmän dras in i kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Oron för de svenska kriminella gängen växer nu även i Norge där svenska gäng opererar i hela landet och kan kopplas till flera grova våldsbrott.

– Det är allvarligt. Vi är rädda att den utvecklingen vi sett i Sverige ska smitta oss, säger Kjetil Tunold, sektionschef på avdelningen för organiserad brottslighet på den norska kriminalpolisen.

Ett av de fall där svenska gängkriminella misstänks för inblandning är sprängningen vid ett hus i ett villakvarter i Dröbak söder om Oslo förra hösten. Tre svenskar med gängkoppling har åtalats för mordförsök efter händelsen.

Enligt Tomas Staerk, utredningschef i norska Polisdistrikt öst, har flera svenska kriminella nätverk etablerat sig i området.

– Vi är oroliga för den grova våldsanvändningen och att de svenska gängen ska rekrytera sårbara unga till sig, säger han.

Finns i hela Norge

De svenska gängen finns nu i samtliga tolv polisdistrikt i Norge. Enligt den norska polisens nationella hotrapport om kriminella nätverk kan en rad kända svenska narkotikanätverk knytas till införsel och distribution av narkotika i Norge.

Det handlar också om brott som följer i narkotikahandelns spår.

– Det är pengatvätt, ekonomisk kriminalitet, våld och hot, säger Thomas Staerk.

Ökat samarbete över gränsen

Den norska polisen har nu sökt stöd hos regeringen för att få inleda sampatrullering med svensk polis i de gränsområden som är särskilt utsatta för de svenska gängens brottslighet. Framför allt gäller det narkotikasmuggling.

I ansökan beskriver de norska polisdistrikt som gränsar mot Värmland, Dalarna och Jämtland läget som extraordinärt.

Oro för ökat våld

Enligt den norska kriminalpolisen finns en stor risk för en utveckling mot mer och grövre våld.

– Om våldsnivån ökar på ett ställe kan det smitta så att man slår tillbaka med samma mynt. Det blir en slags våldsspiral, säger Kjetil Tunold, sektionschef på kriminalpolisens avdelning för organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.