Ung norsk kvinna och en SVT-mikrofon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Norge höjs röster för skärpningar vid gränsen efter flera våldsdåd med svenska gängkopplingar. I det lilla samhället Dröbak är oron stor efter en sprängning där svenska gängkriminella misstänks för mordförsök. Foto: SVT

Krav på åtgärder vid Norgegränsen för att stoppa de kriminella gängen

Publicerad

De svenska kriminella gängens etablering i Norge har lett till en debatt i vårt grannland om hur de ska stoppas.

Många vill se skärpta kontroller vid gränsen. Samtidigt har den norska polisen bett landets regering om stöd för att sampatrullera med svensk polis i gränsområdena.

I ett brev till regeringen skriver det norska Polisdirektoratet att hotet från svenska kriminella nätverk ökar behovet av samarbete i de gränsområden som används för bland annat narkotikasmuggling.

Samarbetet mellan svensk och norsk polis måste utökas, och polis från båda länderna bör ges möjlighet att patrullera tillsammans.

Initiativet kommer från de norska polisdistrikt som gränsar till Värmland, Dalarna och Jämtland. Patrulleringen är huvudsakligen tänkt att ske på den svenska sidan.

Krav på skärpta gränskontroller

Samtidigt höjs röster i Norge för att skärpa kontrollerna längs gränsen mot Sverige.

I Dröbak söder om Oslo menar många att regelverket måste stramas åt så att gängen stoppas vid gränsen.

Tre svenskar med gängkoppling har åtalats för mordförsök efter en sprängning i samhället förra hösten, och Dröbakbon Jorun Henriksen är orolig för att våldet ska sprida sig från Sverige till Norge.

– Gränserna måste stärkas, säger hon.

Hör Dröbakborna om oron för att gängvåldet ska sprida sig över gränsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.