• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Studien som Schötz gör tillsammans med tre andra forskare heter ”Music in human-cat communication”, även kallat ”meowsic”. Foto: TT

Kattforskaren: ”Man hör på tonen om en katt är nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har Susanne Schötz tillsammans med tre andra forskare jobbat med att ta fram kattljud och analysera dem. De kan nu se att vad katten gör påverkar hur de låter.

– Får katten mat och blir glad hörs det genom att ljudet går upp, säger hon. 

Susanne Schötz forskar och undervisar i bland annat logopedi vid Lunds universitet och hennes forskarkollegor misstänkte att katter inte alltid låter på samma sätt och undrade då varför.

Kunde det vara så att deras humör också påverkar deras läten, och i så fall hur?

– Om katten är ledsen och på väg till veterinären har den en fallande melodi istället.

De har använt sig av 70 katter på olika platser i Sverige och analyserat deras melodi i varje läte. Exempelvis som när de ska äta, åka till veterinären, leka, bli in- eller utsläppta.

– Vi hade en hypotes om att det finns skillnader i melodin beroende på om katten exempelvis är glad, ledsen eller stressad. Nu har vi sett att det stämde.

Susanne Schötzer är själv en äkta kattfantast och har sex katter hemma. Foto: Ebba Torstensson/SVT

”Man behöver öva för att höra”

För någon som inte analyserar kattljud till vardags kan det vara svårt att höra skillnaden på olika mjauanden. Det är dock bara att öva på menar Susanne Schötz.

– Man får ta sig tid, lyssna lite noggrannare. Man måste inte vara forskare för att göra det.

Nästa kattstudie på gång

Innan forskningen är helt klar ska det stötas och blötas ett tag till. 

– Nästa steg är att vi ska säkerställa så att tendenserna som vi sett faktiskt stämmer. Därefter vill vi se om människor kan uppfatta den här melodin som katterna ger ifrån sig.

När studien är avslutad väntar mer kattforskning för Susanne Schötz.

– Den handlar om hur katter uppfattar mänskliga röster. Vi pratar ju på olika sätt när vi pratar med människor och djur, så vi undrar om de kan höra skillnad på melodin.

Se videon för att höra kattanalysen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.