Foto: Kävlinge kommun

Kävlinge: ”Gånggriften är äldre än pyramiderna i Egypten”

Uppdaterad
Publicerad

Under arbetet med att restaurera gånggriften utanför Hög i Kävlinge, hittade man näver i konstruktionen. Ett fynd som gör det möjligt att datera den gamla stenåldersgraven.

– Gånggriften är äldre än pyramiderna i Egypten, cirka 5000 år gammal. Med hjälp av nävern som hittats kommer vi kunna avgöra mer exakt när den uppfördes, säger restaureringsarkeolog Svend Illum Hansen, i ett pressmeddelande.

En gånggrift är en form av en så kallad megalitgrav, alltså en storstensgrav, från yngre stenåldern. Formen är en utvecklad dös, vars kammare försetts med en täckt gång.

Bonde gav bort sin sten

Kommunen gick i början av sommaren ut med en efterlysning om en passande sten för att ersätta det befintliga taket i gånggriften. Efterlysningen gav respons och en lantbrukare i Hög hörde av sig med en sten som stämde överens med de efterfrågade kriterierna.

Det är oklart när den ursprungliga stenen lyftes bort men vad som är klart är att taket blev ersatt av betong och armering 1966 när gånggriften rustades upp hjälpligt. Sedan dess har skador uppstått på grund av inträngande vatten som nu riskerar att förstöra historiska värden.

Ett samarbete med Lunds Universitet

Arbetet beräknas ta cirka en månad och utförs av Svend Illum Hansen och Jacob Noe Bovin, restaureringstekniker.

Restaureringen är ett samarbete mellan Kävlinge kommun, Länsstyrelsen Skåne och Lunds universitet. Den beräknas kosta drygt 500 000 kronor. Kävlinge kommun står för 20 procent av kostnaden, resten täcks av ett kulturmiljöbidrag från Länsstyrelsen.

Gånggrifter

Gånggrifter uppfördes under några få generationer omkring 3 300 f.Kr. och tillhör trattbägarkulturen. De var avsedda som gravrum för flera personer. I välbevarade gånggrifter har de döda påträffats placerade i små avbalkningar markerade med stenflisor eller i kistor av stenplattor utmed väggarna.

Gånggriften täcks vanligtvis av en jordhög. Gångens mynning ansluter till en fasad av resta stenar som kan löpa runt hela högen. Utanför mynningen förekommer ofta betydande mängder krukskärvor efter offrade kärl.

 I Sverige finns drygt 300 gånggrifter, fördelade på Skåne, Halland, Bohuslän, Väster- och Östergötland samt Öland. Den största ansamlingen, med ca 250 gravar, är belägen i Falbygden.

Gånggrifter förekommer även i Danmark och norra Tyskland.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.