Kriminalvården förbereder för särskilda barn-och ungdomsavdelningar på fängelser för 15-17-åringar. Något som ska vara klart senast den 1 juli 2026. Samtidigt pågår ett arbete med att förändra Sis-hemmen där ungdomar som begått grova brott idag oftast avtjänar sina straff.
Kevin, som egentligen heter någonting annat, begick ett grovt brott och dömdes till två års sluten ungdomsvård. Till sommaren skrivs han ut från Råby i Lund, ett av Statens institutionsstyrelses (Sis) särskilda ungdomshem.
– Det är bra här, jag gillar skolan och de bryr sig om oss, säger han.
Unga i fängelse
Tidöpartierna har gett Kriminalvården i uppgift att ge dömda ungdomar ”vård, utbildning och behandling för att på bästa sätt bryta ett kriminellt beteende”. De som idag är på Sis-hem ska i framtiden kunna placeras i fängelse.
– Jag tror inte det kommer att fungera med skola i fängelser. Det fungerar ju inte på häktena, säger Kevin och berättar vad han själv har upplevt.
Traumatiserade ungdomar
– Man kan se på ungdomar när de varit inlåsta på häktet att de är traumatiserade när de kommer hit. De är deprimerade och har ångest, säger Kevin.
Han tror inte fängelsestraff kommer att avskräcka ungdomar från att begå brott.
– Titta på USA där ungdomar kan få dödsstraff men det hjälper ju inte, säger han.
I videon berättar Kevin, som egentligen heter något annat, vad han ska göra när han skrivs ut från Råby.
Unga i fängelse istället för på SiS-hem
I en utredning, som regeringen har beställt, föreslås att påföljden sluten ungdomsvård ska utmönstras och att unga lagöverträdare framöver i stället ska dömas till fängelse.
Fängelsepåföljden ska verkställas på särskilda ungdomsavdelningar på Kriminalvårdens befintliga anstalter. Verksamheten på de särskilda ungdomsavdelningarna ska anpassas till barn och ungas behov.
Utgångspunkten ska vara att barn och unga inte ska avtjäna straffet tillsammans med vuxna.
Idag döms ungdomar, 15–17 år, som begår allvarliga brott som mord, våldtäkter och grova rån, som regel till sluten ungdomsvård. De avtjänar sina straff på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis).
Källa: Regeringskansliet.