Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Råby är Sveriges äldsta ungdomshem här finns unga brottslingar som fått sluten vård upp till fyra år, vilket är maxgränsen. I videon får du höra hur chefen på Råby ser på att många gängkriminella återfaller. Foto: SVT

Chefen för Råby ungdomshem: ”Inte förvånad att de återgår till kriminell verksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

På Råby ungdomshem utanför Lund avtjänar 22 ungdomar mellan 16 och 20 år sina straff. De är dömda till sluten ungdomsvård.

– Det är alltid ett misslyckande när ungdomar fortsätter att utsätta sig för risker men också utsätter andra, säger Maria Hulthén, institutionschef för Råby ungdomshem utanför Lund.

Alla ungdomar på Råby går i skolan. Några stannar i några veckor, andra i flera år.

– Vi som arbetar här ger dem verktyg som de ska kunna använda när de har avtjänat sina straff, säger chefen Maria Hulthén, som har arbetat på ungdomshemmet i över 30 år.

Gängen lockar med pengar och status

Hon är inte förvånad över uppgiften att nio av tio unga gängkriminella återfaller efter avtjänat straff, men hon tycker det är ett misslyckade.

– Vi konkurrerar med det som ungdomarna tycker är mest lockande, som pengar och status. De vuxna som utnyttjar den här målgruppen plockar lågt hängande frukt, säger Maria Hulthén.

Hon hoppas lagstiftningen kommer att ge dem som arbetar på ungdomshemmen större möjlighet att begränsa ungdomarnas möjligheter att kommunicera med omvärlden via mobiltelefoner och datorer.

– Jag vill också ha besök som inte innebär fysisk kontakt. Ungdomar som är dömda för grova brott ska inte kunna få otillåtna föremål som narkotika när de har besök.

Narkotikafritt på ungdomshemmet

– Det är stora risker när det kommer in narkotika på institutioner. Det påverkar hela deras förmåga att ta till sig undervisning i skolan och behandling, säger Maria Hulthén.

Hon tillägger att de arbetar hårt för att det ska vara drogfritt på Råby och att hon vill att hela kedjan ska fungera när ungdomarna kommer ut efter avtjänat straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.