Alla ungdomar på Råby går i skolan. Några stannar i några veckor, andra i flera år.
– Vi som arbetar här ger dem verktyg som de ska kunna använda när de har avtjänat sina straff, säger chefen Maria Hulthén, som har arbetat på ungdomshemmet i över 30 år.
Gängen lockar med pengar och status
Hon är inte förvånad över uppgiften att nio av tio unga gängkriminella återfaller efter avtjänat straff, men hon tycker det är ett misslyckade.
– Vi konkurrerar med det som ungdomarna tycker är mest lockande, som pengar och status. De vuxna som utnyttjar den här målgruppen plockar lågt hängande frukt, säger Maria Hulthén.
Hon hoppas lagstiftningen kommer att ge dem som arbetar på ungdomshemmen större möjlighet att begränsa ungdomarnas möjligheter att kommunicera med omvärlden via mobiltelefoner och datorer.
– Jag vill också ha besök som inte innebär fysisk kontakt. Ungdomar som är dömda för grova brott ska inte kunna få otillåtna föremål som narkotika när de har besök.
Narkotikafritt på ungdomshemmet
– Det är stora risker när det kommer in narkotika på institutioner. Det påverkar hela deras förmåga att ta till sig undervisning i skolan och behandling, säger Maria Hulthén.
Hon tillägger att de arbetar hårt för att det ska vara drogfritt på Råby och att hon vill att hela kedjan ska fungera när ungdomarna kommer ut efter avtjänat straff.