– Beslutet är positivt, om än väntat. Vi vet att provborrningar innebär ett mindre ingrepp i miljön än att borra en brunn eller efter bergvärme, säger Scandivanadiums vd David Minchin i ett pressmeddelande.
Miljöpartiet i Hörbys bygg- och miljönämnd reserverade sig. Enligt partiets lokala ordförande Anette Börjesson är många Hörbybor oroliga inför provborrningarna.
– Det är beklagligt att viktig åkermark som vi måste vara rädda om istället ska användas till mineralbrytning, som riskerar att förstöra både grundvattnet och omgivningarna, säger hon i ett pressmeddelande.
”Stora områden påverkas”
Scandivanadium har inte meddelat när provborrningarna i Lyby påbörjas.
– Enligt företagets prospekt är det väldigt stora områden som påverkas av en framtida mineralbrytning. Provborrningarna är första steget, men nu måste vi gemensamt se till att det inte blir några gruvor, säger Thomas Hansson, ledamot för miljöpartiet i regionala utvecklingsnämnden i ett pressmeddelande.
Tomelilla nästa
Även enligt honom var beslutet väntat, eftersom nuvarande lagstiftning ”i princip” inte ger någon möjlighet att stoppa provborrningar.
– Det här visar hur viktigt det är med en ny lagstiftning som inte bara ser till gruvbolagens intressen, menar Thomas Hansson.
13 maj tar Ystad-Österlenregionens miljöförbund ställning till om företaget även ska få inleda provborrningar efter vanadin i Tomelilla kommun.