Klubbat: Socialdemokraterna och Moderaterna tar makten i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Efter några dagar av politisk berg- och dalbana i Lund, klubbades det nya styret igenom utan större dramatik i omröstningen på tisdagens kommunfullmäktigemöte. En hel del syrliga pikar och hårda ord om Vänsterpartiet kom dock från den nya oppositionen.

Det nya radarparet som ska styra kommunen under kommande mandatperiod är Anders Almgren (S), ny kommunstyrelseordförande, och Rasmus Törnblom (M), ny vice ordförande i kommunstyrelsen.

I och med budgetsamarbete med Kristdemokraterna och en överenskommelse med Vänsterpartiet, som i sin tur gjorde Helena Falk (V) till partiets första kommunalråd någonsin, samlade Moderaterna och Socialdemokraterna en majoritet i omröstningen om det nya styret.

Hårda ord om Vänsterpartiet

När det väl var dags för omröstning ställde inte den nya oppositionen till med några problem för det nya styret men levererade några syrliga kommentarer.

Särskilt hårt gick flera ledamöter åt Vänsterpartiet för att ha brutit det avtal där man skrivit under på att stötta det så kallade mitteninitiativet (L, C, FNL och MP).

– Tyvärr så valde vänstern att prioritera posterna över klimatet, sade Mattias Horrdin (C) från talarstolen.

En kritik som vänsterpartiets Jesper Sahlén avfärdade under fullmäktigemötet.

– Styret har presenterat en rad klimatförslag för oss som vi tycker är bra.  Vi har också själva klimatförslag som vi kommer att lägga under mandatperioden och är beredda att rösta igenom bra klimatförslag från andra partier, säger Jesper Sahlén.

Kritik mot nya styret

Philip Sandberg (L) får nu byta roll från kommunstyrelsens ordförande till andra vice ordförande och oppositionsråd. Även han kritiserade det nya styret från talarstolen.

– Samarbeten som tidigare avfärdats som otänkbara mellan politikens motpunkter med argument som ”det sätter valresultat ur spel” plötsligt kallas för ett gemensamt projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.