Se när deltagarna tävlar i kodning under lägrets sista dag Foto: Tim Ekendahl

Kodningsläger i Lund för tjejer ska göra tekniska lösningar mer jämställda

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen anordnades ett stort programmeringsläger för tjejer och ickebinära ungdomar i Lund. Arrangörerna hoppas att de kan bidra med att allt från dataspel till tekniska lösningar kommer att rikta sig mer till tjejer.

Från och med i fredags har 95 tjejer och ickebinära ungdomar från hela landet samlats i Lund för att lära sig mer om programmering. Både utbildningar och arbetsplatser inom data och programmering domineras idag av män.

Julia Mårtensson som är med och arrangerar lägret går själv en datateknikutbildning där 90 procent av hennes klasskompisar är killar.

– Det är så få tjejer som deltar i programmerings- och matematiktävlingar eller söker till tekniska utbildningar och det är nåt vi vill ändra på med det här lägret.

Mika Holst Norin fick reda på att lägret fanns av sin skola och tyckte det kändes kul att åka eftersom alla andra var tjejer eller ickebinära.

– Det är väl många tjejer som tror att de inte borde gilla kodning och så provar de aldrig. Om man ser många män som programmerar så kan det vara svårt att se sig själv göra det.

Kodning för och av killar

Julia Mårtensson tycker att det är problematiskt att dataspel och olika tekniska lösningar utvecklas av män och därför i stor utsträckning också för män.

– Vi har sett att allt från krockkuddar till andra tekniska lösningar är anpassade för män eftersom det är män som utvecklat dem.

Carolina Kristensson, 18 år, som inte programmerat så mycket innan lägret tycker att det märks att mycket inom kodning och data görs av killar.

– Dataspel har ju varit väldigt inriktade mot killar. Tjejer har kanske inte fått samma exponering mot det och har därför inte samma intresse.

Se kodningslägrets deltagare anta utmaningen med programmering i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.