Konst som demensmedicin

Publicerad

Konst som medicin mot demens. Det ska ett antal alzheimerpatienter i Malmö få testa.

Det är Malmö konsthall och Skånes universitetssjukhus som har samsats kring projektet. Alzheimerssjuka träffas två gånger i månaden för att diskutera konst och själva ”uttrycka sig kreativt”.

Tesen är att sjukdomsutvecklingen kan bromsas och att skapandet kan locka tillbaka färdigheter som deltagarna har förlorat.

– Vi vill undersöka om vi kan använda det konstnärliga uttrycket i behandling och bedömning av patienter med demenssjukdom, säger Axel Holmbom Larsen, AT-läkare och doktorand vid Minneskliniken.

Han menar också att de tester som används i dag för att följa sjukdomsutvecklingen hos patienterna kan kompletteras med kreativa tester som i nuläget till stor del saknas.

– Det finns patienter som upplever att de försämrats utan att vi kan synliggöra det i våra nuvarande tester. Kanske kan vi fånga upp försämringen med hjälp av kreativa tester, säger han.

Projektet sker i  dialog med Museum of Modern Art i New York.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.