Folktandvården Lund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tandsköterskan Hanna Wärnberg på Folktandvården i Lund tycker att den förkortade arbetstiden och ledighet tre dagar i rad ger mer energi och ork. Foto: Linda Ekström/SVT

Kortare arbetstid på Folktandvården i Lund: ”Känner aldrig ångest inför veckan”

Publicerad

Jobba tre dagar, sedan ledig i tre dagar. Så ser schemat ut för tandvårdspersonalen på kliniken Lund C. För den som har tandvärk har satsningen inneburit att det går att besöka tandläkaren på helgen.

På två av Folktandvårdens kliniker i Lund har personalen nu 34 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. De arbetar något längre dagar, men efter tre dagar på jobbet är de sedan lediga i tre dagar.

– Man känner aldrig någon ångest att man har en hel vecka framför sig, säger tandsköterskan Hanna Wärnberg, som just nu inte kan tänka sig att jobba måndag till fredag igen.

Öppet på helgen

Eftersom schemarullet även fortsätter över helgen innebär arbetssättet att de två klinikerna kan ta emot patienter även på lördagar och söndagar.

– Jag tycker det är häftigt när ett företag vill testa olika arbetstidsmodeller, det är häftigt att man vågar, säger Afroditi Gavriilidou, klinikchef på Folktandvården Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.