Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet menar att det är olyckligt att flera skulle behöva säga upp sig för att sjukhuset skulle agera tillräckligt. I klippet svarar förvaltningschef Björn Ekmehag på det. Foto: SVT

Krisen på barnoperation över – sjuksköterskorna får kortad arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen akut brist på personal på barnoperation i Lund. Efter en överenskommelse med Region Skåne har samtliga sjuksköterskor som sa upp sig i början på sommaren tagit tillbaka sina uppsägningar.

Det var i juni som 13 av de 20 specialistsjuksköterskorna vid barnoperation i Lund lämnade in sina uppsägningar. I ett brev till regionen skrev de:

”Vi älskar vårt arbete, men det här går inte längre och vi har under lång tid försökt få ledningen att förstå.”

Jobb 24 timmar i sträck

Sjuksköterskorna beskrev en arbetsbelastning som var alldeles för hög och att personal ibland jobbar 24 timmar i sträck.

Problemen på barnoperation har pågått länge och förra året konstaterade Arbetsmiljöverket att personalen hade symptom som berodde på den alltför höga belastningen.

Vårdförbundet: ”Beklagligt och tråkigt”

Trots flera möten och dialoger med arbetsgivaren valde majoriteten av specialistsjuksköterskorna att säga upp sig.

– Det är beklagligt att det gått så här långt och det känns tråkigt att det blir förändringar först när personal känt sig tvingade att säga upp sig, säger Jessica Hasselquist från Vårdfacket.

Nya scheman

För att minska trycket på personalen kommer de nu att schemaläggas på ett annat sätt. Istället för att ha beredskap ska de få ett schema som läggs dygnet runt och därmed får de kortare arbetstid.

– Det betyder ju att istället för att ha en krisartad situation nu faktiskt kan jobba långsiktigt, säger Björn Ekmehag, förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.