Hyresförhandlingarna mellan branschorganisationen Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen startar inom kort i Skåne. Det kommer att bli tufft.
– Vi står långt ifrån varandra, säger Peter Olsén, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region norra Skåne.
Han säger att medlemmar hör av sig och är bekymrade över sin ekonomi och sin hyra.
– De märker av inflationen, ökade bensinpriser, så de är redan idag trängda. Och hyrorna är i dag höga som de är.
Hör mer om hyresförhandlingarna i videoklippet ovan.
700 kronor mer för en trea
Förra året enades parterna om en hyreshöjning på i snitt 1,7 procent. I år vill Fastighetsägarna höja med i genomsnitt tio procent för att deras kostnader skjutit i höjden. Det innebär att hyran för en trerummare höjs med 700 kronor i månaden.
– Om vi bara skulle titta på kostnadsutvecklingen vi har under innevarande år handlar det om ett behov av hyreshöjningar på 20-25 procent, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.
Ny modell ska skydda
Han säger dock att det finns en modell, som parterna kommit överens om, som ska skydda hyresgästerna från dramatiska hyreshöjningar. Den kallas för trepartsmodellen och är ny för i år.
Hyresgästföreningen tycker att de privata fastighetsägarna ger en missvisande bild.
– När vi tittar på företagens ekonomi så ser vi inte att de blir drabbade på det sätt som de själva påstår. Företagen mår bra och de har under flera år dragit nytta av låga räntor, låg kostnadsutveckling och egentligen blivit överkompenserade under en mängd år så de har goda marginaler, säger Peter Olsén.
Det här innebär trepartmodellen:
Hittills har det saknats en samsyn på vilka faktorer som hyresförhandlingarna ska baseras på. För första gången har nu den så kallade treparten:Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta samt Fastighetsägarna enats i en överenskommelse.
Syftet med den så kallade trepartsmodellen är att säkerställa att hyrorna över tid följer den allmänna ekonomiska utvecklingen. Årets förhandling baseras enligt modellen på fem faktorer, exempelvis drift- och räntekostnader, på ett treårigt genomsnitt.
Källa: Fastighetsägarna