• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man till vänster som blir intervjuad via Zoom och tittar snett in i kameran, till höger en drönarbild över triangeln i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns flera faktorer till att gängvåldet minskat i Malmö de senaste åren, enligt Manne Gerell, forskare i kriminologi. I klippet berättar han sina teorier. Foto: SVT

Kriminologen Manne Gerell: Därför är det mindre gängvåld i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Gängvåldet i Malmö har minskat de senaste åren. Tvärtemot andra delar av landet, där våldet trappas upp, har antalet skjutningar och sprängningar minskat sedan toppåret 2017. Men situationen kan förändras fort, menar kriminologen Manne Gerell.

– Malmö var värst i Sverige för fem, sex år sedan men sedan dess har det blivit mycket bättre. Nu är Malmö snarare en vanlig stad i Sverige när det kommer till gängkriminalitet, säger Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet.

Forskaren lyfter fram flera faktorer som bakgrund.

I klippet ovan berättar kriminologen om sina teorier om varför gängvåldet lugnat sig i Malmö.

Den senaste tiden har gängvåldet ökat främst i Stockholm- och Uppsalaområdet.

Samtidigt misstänks personer från Skåne vara involverade i incidenter som skett den senaste tiden, bland annat i Norrköping.

”Risk för spridning”

Kriminologen beskriver hur det blir allt vanligare att skyttar hyrs in från andra städer för att utföra våldsdåd och mord. I och med det finns risken att konflikten sprider sig när fler involveras.

Men några sådana indikationer kan Manne Gerell inte se, men tror att den förhållandevis lugna situationen i Malmö kan ändras fort.

– Det kan inte uteslutas att det sprider sig vidare, säger Manne Gerell, som menar att våldutsvecklingen i Malmö kan gå åt båda håll.

– Det kan explodera när som helst med en ny konflikt och så blir det jättemycket våld eller så kommer det vara fortsatt lugnt. Det är jättesvårt att veta.

Statistik: så ser våldsutvecklingen ut

Antalet skjutningar i Malmö årsvis:

2017: 65

2018: 47

2019: 34

2020: 20

2021: 21

2022: 28

2023 (fram till 30 september): 27

Antalet sprängningar i Malmö årsvis:

2017: 58

2018: 39

2019: 36

2020: 17

2021: 22

2022: 8

2023: 7

(Sprängningar avser alla anmälda händelser där sprängmedel används, inte brandbomber eller liknande. Det kan även finnas tekniska undersökningar som inte är klara.)

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.