En delad bild som visar till vänster en person med svart tröja som står utomhus, och till höger en hand som använder en nyckel för att öppna en dörr, med fokus på dörrens handtag och låsmekanism.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vet att det inte fungerar” – hör kriminologen David Sausdal i videoklippet om satsningar på hårdare straff och utbyggnad av Kriminalvården. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Pontus Lundahl/TT

Kriminologen David Sausdals varning: ”Sverige blir ett fängelseland”

Uppdaterad
Publicerad

Det satsas på Kriminalvården – för mycket, menar kriminologen David Sausdal. Pengarna skulle göra bättre nytta någon annanstans, menar han.

– Det är otroligt mycket pengar och de växer inte på träd, säger David Sausdal.

Straffskärpningar och utbyggnaden av Kriminalvården kan göra att Sverige hamnar bland de länder i EU med flest fängelseplatser per capita. Något som oroar kriminologen David Sausdal vid Lunds universitet.

– Det är enkelt för kriminalpolitiker att säga ”Titta! Vi bygger ett nytt fängelse” – men vi måste sluta prata om kriminalpolitik som att det är en enkel fråga, säger David Sausdal.

Han menar att hårdare straff och större fängelser snarare kan ha motsatt effekt – Sausdal tycker att man istället borde satsa på mer förebyggande åtgärder och att stärka till exempel skola och socialtjänst.

Kriminologen: ”Måste hitta rätt läge”

Men det råder ju platsbrist i häkten och fängelser. Man måste väl göra någon satsning?

– Självklart. Om man vill låsa in någon i tjugo år istället för tio så kommer man behöva fler platser och lägga mycket mer pengar på det. Man måste hitta rätt läge, säger David Sausdal.

Men hur ska man lösa gängkriminaliteten då?

– Man ska lösa den genom en ”både och”-approach. När någon begår kriminalitet måste vi hitta dem, gripa dem, straffa dem. Det är självklart. Men samtidigt måste man ha en seriös insatsmodell i relation till det mer förebyggande.

I videoklippet: Hör mer från David Sausdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.