Nimis är ett av de stopp som vandrarna uppskattar. Foto: Gunilla Fritze

Kullaberg populärast bland vandrare

Uppdaterad
Publicerad

Fransmän, spanjorer, tyskar och ett 20-tal andra nationaliteter har vandrat 10 000 mil under en vecka i Skåne

I morgon avslutas Europas största vandringsevent, Eurorando, som i år har arrangerats i Skåne. Vandrare från 24 nationer har under veckan utforskat stigar och vandringsleder runt i länet.

– Det har gått jättebra och vädret har varit fantastiskt även om spanjorerna sagt att de hoppats på lite kyligare klimat när de kom till oss i norr, säger Annika Borgelin, projektledare för Eurorando.

Kullaberg populärt

Det finns gott om certifierade leder i Skåne, Kullaleden på Kullaberg har varit mest välbesökt under veckan. Sammanlagt räknar arrangörerna med att drygt 3 000 vandrare har deltagit i Eurorando.

– Vi har haft flest besökare från Frankrike men den största enskilda gruppen kom från Spanien och bestod av 219 spanjorer, säger Annika Borgelin, som snart kan summera årets event.

Många mil

I morgon, lördag, avslutas Eurorando med festligheter i Helsingborg. Då har vandrarna gått sammanlagt 10 000 mil, enligt arrangörernas beräkningar.

– Det är ännu inte bestämt var eventet ska vara nästa gång men det är synd att Eurorando bara arrangeras vart femte år, säger Annika Borgelin.

Hon tycker att det finns ett så pass stort intresse för vandring att det skulle arrangeras ett event, som det i Skåne, varje eller vartannat år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.