Två personer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningen kommer under tre veckors tid ha ett pådrag mot sjöfylleri på nationell nivå. Johan Månsson, styrman, och Daniel Nilsson, gruppledare, på Kustbevakningen. Foto: SVT/Hamza Ftouni

Kustbevakningen om fyllekörning i Öresund: ”Folk har blivit bättre på att ha fyllechaffis”

Publicerad

I tre veckor har Kustbevakningen på nationell nivå ett pådrag mot sjöfylleri. I området Öresund har man hittills inte påträffat ett enda fall. Hos Kustbevakningen tror man att det beror på att ”fyllechaffisar” blivit vanligare till sjöss.

På 90-talet var olyckor mer vanligt förekommande än idag, enligt Kustbevakningen. Man tror att det beror på flera saker, bland annat de egna nykterhetskontrollerna. men man tror också att ett beteende från land har spridit sig till sjön.

– Jag tror att folk har blivit bättre på att ha ”fyllechaffisar” även till sjöss och det tycker vi är bra, säger Johan Månsson, styrman på Kustbevakningen Malmö.

– Det är viktigt att vi håller en hög nivå på nykterhetskontroller. Att en ombord på båten är nykter och är ansvarig för att köra båten är extremt önskvärt.

Se mer av Kustbevakningens satsning och metoder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.