Botox, spruta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan som åtalas har varit verksam på flera adresser i Malmö, där hon gjort botox utan att vara legitimerad. Foto: SVT Arkiv

Kvinna i Malmö gjorde botox och trådlyft utan licens – åtalas för brott

Uppdaterad
Publicerad

På en brits i köket i en privatbostad i centrala Malmö ska en kvinna injicerat botox och fillers utan legitimation, enligt en anmälan om klagomål till IVO. Nu åtals kvinnan som utfört behandlingarna.

Kvinnan står åtalad för brott mot lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Eftersom hon anklagas för att ha utfört estetiska injektioner och trådlyft utan att uppfylla kompetenskraven.

För att utföra injektionsbehandlingar krävs legitimation som läkare, sjuksköterska eller tandläkare, enligt en lag som trädde i kraft i juli 2021. De misstänkta brotten ska ha ägt rum under 2022.

– Detta är väldigt allvarligt, det handlar om patientsäkerheten, säger Sabina Lindahl, ordförande i den ideella organisationen Estetiska injektionsrådet.

Botox ledde till muskelryckningar

En av kvinnorna, som anmält händelsen till IVO, gjorde botox i pannan och fillers i läpparna hos den nu åtalade kvinnan. Hon beskriver sin upplevelse som katastrofal, då hon kort efter injektionerna känt att läpparna blivit stela och fått en mörk färg.

Hon bokade en akuttid hos en annan klinik dagen därpå, för att lösa upp preparatet i läpparna. Dessutom har hon upplevt muskelryckningar i pannan och kring ögonen, samt yrsel. Hon menar att det beror på botox som injicerats i pannan.

– Om den som utför behandlingar inte har kunskap så finns det en risk för infektioner hos patienter. Det kan också vara så att man får en för stark effekt i musklerna vilket kan leda till att man till exempel får ett ögonlock som hänger, säger Sabina Lindahl.

Misslyckade ingrepp för 10 000 kronor

En annan kvinna, som också upplevt missnöje efter behandling med fillers, botox och trådlyft, uppger i en anmälan till polisen att hon spenderat omkring 10 000 kronor på misslyckade ingrepp.

Betalning för injektionerna skedde enligt vittnesmål med Swish till privata nummer. Kunderna uppmanades att skriva ”LÖN” i meddelanderutan.

Den åtalade kvinnan nekar till brott, men riskerar nu böter eller fängelse i högst 6 månader.

Under 2022, då brotten ska ha ägt rum, kom det in 712 anmälningar till IVO gällande estetiska verksamheter. 152 av dessa berörde verksamheter i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.