Foto: TT

Kvinnor med bröstcancer kan slippa cellgiftsbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Lundaforskare har hittat ett sätt att omvandla aggressiva bröstcancertumörer så att de blir mottagliga för behandling av hormonläkemedel.

– Inom fem års tid hoppas vi att vi har testat läkemedlet på människor, säger Kristian Pietras, professor vid Lunds universitet.

Varje år drabbas runt 10 000 kvinnor av bröstcancer i Sverige. 10-15 procent av dem får en aggressiv variant av cancertumör som inte reagerar på vanliga hormonläkemedel utan bara svarar på kraftig cellgiftsbehandling.

– Cellgifter slår ju mot alla celler i kroppen som delar sig. Därför får man också biverkningar i form av håravfall och illamående eftersom tarmcellerna slås ut av den här behandlingen, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin.

”Omvandlas till en hormonkänslig tumör”

För att kunna växa behöver tumörer stöd från sin omgivning. När det gäller den aggressiva formen av bröstcancer är det bindvävscellerna runt omkring som får tumören att utvecklas. Nu har Kristian Pietras och hans internationella forskarlag hittat ett sätt att blockera kommunikationen mellan cancercellerna och bindvävscellerna. Studien publicerades på måndagen i Nature Medicine.

– Vi har utvecklat ett nytt läkemedel som stör ut den här kommunikationen och då omvandlas tumören till en hormonkänslig tumör som man kan behandla med hormonläkemedel, berättar Kristian Pietras.

Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet. Foto: Tora Dahlström

Läkemedlet kan testas inom fem år

Det finns en uppsjö av läkemedel på marknaden som är bevisat effektiva för att behandla hormonkänslig bröstcancer. Fördelarna med dessa är att biverkningarna är betydligt mildare än de som kommer av cellgifter, även om en hormonbehandling pågår under längre tid.

– Om vi verkligen kan visa i en människa att det här nya behandlingssättet håller, så leder det till ett bättre behandlingssvar och bättre långsiktig överlevnad, säger Kristian Pietras.

Men det är en bra bit kvar innan läkemedlet forskarlaget har tagit fram kan bli verklighet. Hittills har det bara testats på möss och inte på människor.

– Det beror helt och hållet på när vi kan hitta finansiering, men inom fem års tid hoppas vi att vi har testat det i mindre studier på människor, säger Kristian Pietras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.