Även Lunds stift är en del av den generella trenden som visar att nomineringsgrupper som har koppling till politiken har gått sämre i år jämfört med kyrkovalet för fyra år sedan.
Lokala alternativ nära församlingarna, grupper som till exempel Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) och Öppen kyrka (ÖKA) samt Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna (MPSKDG) har det däremot gått bättre för. Alla tre får varsitt nytt mandat i Lunds stift.
Framåt för vänstern
– Sedan finns det undantag. Det har gått bra för vänstern. De får nu fem mandat, två mandat fler än tidigare, som det ser ut just nu, säger Kent Kvist, samordnare för kyrkovalskommunikation i Lunds stift, till SVT Nyheter Skåne på måndagen.
Alternativ för Sverige (AFS) har inte kommit in i Lunds stift eller i någon av församlingarna i Skåne och Blekinge. De blir enbart representerade på nationell nivå. Skånepartiet i Lunds stift (SpLs) fick inte heller några mandat i stiftet.
Miljön en kyrkofråga
Enligt Kvist har en av årets tydligaste valfrågor varit, utöver om partipolitiken ska vara representerad i kyrkan eller inte, miljön.
– Nu ser vi en förflyttning. Väljarna har bejakat miljöengagemanget i år både på stiftsnivå och i de lokala församlingarna. Miljöfrågorna ligger i tiden. Det ska bli intressant att se om den här förflyttningen fortsätter över tid, säger Kent Kvist.
Här kan du se preliminärt resultat för val till Lunds stiftsfullmäktige 2021.
Under söndagen besökte SVT Maria församling i Helsingborg: