Foto: Hasse Holmberg / TT /Arkiv

”Lagen är otillräcklig”

Uppdaterad
Publicerad

Man uppskattar att över 100.000 herrelösa katter finns i Sverige. Och problemet blir bara värre när katterna förökar sig, menar Marcus Björklund på Länsstyrelsen i Skåne.

På länsstyrelsen i Skåne är det ett känt problem med övergivna katter.

– Problemet är gigantiskt.

Det säger Marcus Björklund, enhetschef på djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne. Han har inte någon exakt siffra på hur många herrelösa katter som finns i Skåne, men en nationell siffra som ofta nämns är 100.000 övergivna katter. Det skulle innebära ungefär 10.000 katter i Skåne. Förmodligen är mörkertalet mycket större.

LÄS MER: Hon hittade kattungar i plastpåsar

Förökar sig

I grunden uppstår problemen när personer slutar ta hand om sina katter och låter dem driva lösa, eller helt enkelt överger dem. Katterna förökar sig och skapar egna kolonier.

Men katter är inga djur som naturligt finns i Sverige och de är inte rustade för svenska vintrar eller förhållanden, säger Marcus Björklund.

– Problemet eskalerar eftersom lösspringande katter fortsätter att föröka sig vilt. Ingen hade tolererat detta om det varit hundar.

LÄS MER: Kris på katthemmet i Malmö

I dåligt skick

Marcus Björklund anser att lagen som reglerar hur man ska ta hand om sin katt är otillräcklig.

– Det är alldeles uppenbart.

Marcus Björklund nämner bland annat att det inte finns några krav på att id-märka katten eller att de ska kastreras om de går lösa.

– Det stora problemet är att vi inte kan hitta ägaren och inte kan ställa någon till svars. Oftast är katten förvildad och omhändertas när den blir känd av oss, säger han.

Enligt djurskyddsinspektör Sonia Ögren Kull är de herrelösa katterna ofta i dåligt skick.

– I de flesta fallen är de lidande, magra eller sjuka.

Svårt att bevisa

När man överger en katt kan det dessutom bli tal om djurplågeri, men ofta är det svårt att bevisa att det funnits uppsåt.

Något som kanske inte alla tänker på att du själv kan bli ansvarig om du matar en övergiven katt. Det är nämligen inte helt ovanligt att människor upptäcker en herrelös katt, och börjar ge den mat.

– Har man gjort det en längre tid anses man vara ansvarig för den och måste bland annat ta den till veterinären om den blir sjuk.

Det händer med en lösspringande katt

När länsstyrelsen får in en anmälan om herrelösa katter är de ofta magra, sjuka eller far illa på annat sätt. Ärendet skickas till polisen för att verkställa ett omhändertagande. Ofta fångas katterna in med hjälp av fällor med mat i.

Katterna undersöks av en veterinär som rekommenderar en åtgärd: behandling, placering eller avlivning.

Länsveterinären beslutar vad som ska hända. Inte sällan slutar det med avlivning. Inte minst för att en katt som är förvildad ofta far illa när den blir placerad på ett katthem eller pensionat.

Vill du läsa mer finns information på Länsstyrelsens sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.