Bildens alt-text beskriver tre scener: till vänster visas en man som står utomhus framför en byggnad, i mitten syns en sjukhuskorridor med personal som arbetar, och till höger står en kvinna i sjukhusuniform som pratar med mikrofon. Region Skåne, Oskar Hammar, föreslår att man ska skapa en ny förvaltning för nära vård, men Läkarförbundet, Malin Ankardal, håller inte med

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ändringen planeras att träda i kraft vid årsskiftet. Foto: Hanna Bolander/SVT

Läkarförbundets kritik mot ny omorganisation i Region Skåne: ”Brandsläckningsvård”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne planerar att starta en ny förvaltning för ”Nära vård och hälsa”. Målet är att täta till luckor i vården – men Läkarförbundet är kritiska.

– Man väljer att göra en omorganisation och satsa på brandsläckningsvård, säger specialistläkaren och Läkarförbundets representant Malin Ankardal.

Regionens förslag att starta en ny förvaltning grundar sig i ambitionen att erbjuda nära vård som ska anpassa sig efter patienterna.

Bland annat skulle det innebära att kväll- och helgmottagningarna samt akutmottagningarna i Ängelholm, Landskrona, Trelleborg och Hässleholm skulle skötas av Nära vård och hälsa istället.

Läkarförbundets kritik: kostsam och onödig ändring

Läkarförbundet är kritiska till förändringen eftersom de menar att det går emot förslaget ”Inriktningen för en nära och tillgänglig vård”, som Sveriges riksdag antog 2020.

Målet med förslaget i riksdagen var enligt Läkarförbundet att primärvården skulle bli navet i sjukvården – vilket de menar att Region Skåne går tvärt emot.

De kritiserar också att förslaget har tagits fram utan att involvera Läkarförbundet i processen, samt att det i praktiken i första hand innebär en förflyttning av personal.

– Vi vill få politiker och ledande tjänstemän att backa. Vår förhoppning är att regionen vågar erkänna att det här blev fel och att man börjar om från början, säger Malin Ankardal.

Region Skåne vill starta ny förvaltning trots kritik

Den nya förvaltningens tillfälliga förvaltningschef Oskar Hammar beklagar sig över att Läkarförbundet inte känner sig hörda. Men trots kritiken planerar Region Skåne att fortsätta arbetet för att driva igenom omorganisationen.

– Vi tror att det kommer bli bra för invånarna, säger Oskar Hammar.

Regionen menar att omorganiseringen är nödvändig eftersom det behövs en förvaltning som arbetar specifikt med samverkan och att ta fram nya lösningar för att erbjuda patienter nära och flexibel vård.

Slutgiltigt beslut i november 2024

Läkarförbundet menar att en ny förvaltning är en onödig kostnad som riskerar att sätta ytterligare press på personal. De är också oroliga för att vissa områden i Skåne kommer få sämre tillgång till vård, samt att det riskerar att leda till att personal säger upp sig.

Under onsdagen har facket samverkan med ledningen. Det slutgiltiga beslutet för om det blir en ny förvaltning eller inte tas i regionfullmäktige i början på november.

Planerad start är 1 januari 2025, om regionfullmäktige beslutar att genomföra ändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.