– Jag känner en stor oro och stress för våra patienter med misstänkt cancer i tjocktarmen, säger en läkare som vill vara anonym till SVT Nyheter Skåne.
Patienter som skulle undersökts inom fyra veckor tvingas i dag vänta fyra månader på en undersökning i Malmö. Tarmcancerpatienter måste vänta fyra till fem veckor på en diagnos som de skulle ha fått redan inom tio dagar, enligt uppgifter till SVT.
Måste bygga eget system
Det amerikanska journalsystemet från Cerner, som Region Skåne köpt in till ett maximalt värde av närmare fem miljarder kronor, saknar avancerade funktioner för endoskopi, något som strider mot svenska och internationella riktlinjer, enligt flera läkare.
Endoskopi är en typ av undersökning som innebär att man tittar in i kroppen, till exempel i tarmar eller magsäck, med hjälp av ett endoskop, en sorts slang.
Personalen på endoskopimottagningen på SUS i Malmö får inte koppla sitt nuvarande dokumentationssystem till det nya journalsystemet utan har i sommar blivit ombedd att bygga ett nytt system som kan passa ihop med Cerners.
Växande vårdskuld
Endoskopiläkarna har i över två års tid försökt att få gehör för sina synpunkter och sin oro men upplever inte att regionen har lyssnat. Under tiden har cancerköerna blivit allt längre.
– Regionen har köpt in ett system som inte fyller de funktionskrav vi har inom endoskopi. Vi tror att de köpt ”grisen i säcken”. Vi befarar att de gjort gigantiska missar vid upphandlingen, säger läkaren som vill vara anonym.
”En stor oro”
Gabriele Wurm Johansson, enhetsansvarig överläkare vid endoskopimottagningen på SUS i Malmö, bekräftar problemen och menar att resurser som tas från den kliniska verksamheten leder till växande vårdköer.
”Det finns en stor oro för patientsäkerheten när läkare behöver avsätta tid och arbeta med andra uppdrag än kärnverksamheten,” skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.
Hon fortsätter: ”Beslutet att vi själva ska bygga ett nytt system var inte förankrat eller diskuterat med professionen vid upphandlingen.”
”En balansgång”
– Jag kan förstå deras oro. Vi har ju köpt ett system som vi nu behöver anpassa till svensk lagstiftning och svenskt sätt att jobba och det är inte klart utan det arbetet pågår och naturligtvis under den processen så får man farhågor, säger Fredrik Jonsson, läkare och kliniskt ansvarig för införandet av SDV, till SVT i en intervju på måndagen.
Men läkarna är oroliga för patienternas säkerhet och menar att vårdköerna växer medan de lägger tid på att anpassa och bygga på det här systemet. Hur ser du på det?
– Det här projektets styrka är att vi involverar patienterna, kollegorna och professionen för att göra så att det funkar för dem. Då är det alltid en balansgång mellan att vara kliniskt verksam och att engagera sig i utvecklingsprojekt. Men det viktiga är att de är engagerade för vi kommer annars få ett system som är gjort av nån annan. Systemet ska ju konfigureras av de som kan det bäst och det är mina kollegor, säger Fredrik Jonsson.