Långa köer för ukraninska flyktingar utanför Migrationsverket i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Migrationsverket i Malmö bildas det dagligen en lång kö som främst består av flyktingar från Ukraina. På kort tid har det kommit mycket människor till Sverige och Migrationsverket har svårt att hinna med mottagandet.

– Vi kom en timme innan de öppnade men det var redan folk här. Vi hoppas att vi i alla fall kommer in idag, säger Milana Levchenko som kom till Sverige för fyra dagar sedan.

Flyktingar strömmar in till Sverige varje dag från krigets Ukraina. Den exakta siffran är ännu okänd men Migrationsverkets generaldirektör uppskattar att det varje dygn anländer runt 4000 ukrainare.

Då ukrainare kan resa till Sverige utan visum kan de också befinna sig i landet i tre månader utan att ta kontakt med Migrationsverket. Vill de å andra sidan ha möjlighet att ta del av exempelvis skola, dagersättning och sjukvård måste de registrera sig hos myndigheten.

Eftersom EU:s medlemsstater aktiverade massflyktsdirektivet kan flyktingarna snabbt få ett tillfälligt uppehållstillstånd beviljat men Migrationsverket har svårt att ta emot berget av registreringar.

– Migrationsverket är inte dimensionerat för detta. Vi har inte kapacitet i nuläget att lösa detta på egen hand. Vi behöver kommunernas hjälp och vi behöver länsstyrelserna som samordnar kommunerna. Sverige står inför en jätteutmaning och vi måste vara medvetna om det, säger Migrationsverkets regiondirektör Fredrik Bengtsson.

”Jag vill att min syster ska kunna gå i skolan”

Milana Levchenko kom till Sverige för fyra dagar sedan. Tillsammans med sin 16-åriga lillasyster lämnade hon hemmet i utkanten av Kiev när bomberna kom så nära att det blev ohållbart att stanna kvar.

Just nu bor de hos vänner som har öppnat upp sitt hem och på fredagsmorgonen ställde Milana sig i den långa kön utanför Migrationsverket.

– Jag vill att min syster ska kunna gå i skolan och att jag ska kunna skaffa ett jobb. Mina vänner är otroligt hjälpsamma men jag vill inte leva på dem utan påbörja processen att skaffa ett eget hem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.