Frågan är hur nära människor bör vistas ESS, eftersom det vid en olycka finns risk för radioaktivt läckage, rapporterar byggindustrin.se.
Forskningsbyn är tänkt att inrymma bland annat hotell, restaurang och filialbyggnader till universitet och högskola. Länsstyrelsen pekar på att kommunens detaljplan inte tar hänsyn till säkerhetsrisker.
Varnade redan 2013
– Vi varnade för det här redan 2013 när kommunen gjorde en fördjupad översiktsplan. Översiktsplanen förutsätter att ESS inte kräver skyddsavstånd utanför den egna fastigheten. Men det var för tidigt att göra den bedömningen då. Nu har kommunen tagit fram en detaljplan som inte heller tar hänsyn till eventuella risker, trots att vi fortfarande inte vet vilka skyddsavstånd och liknande som är lämpliga, säger Hanne Romanus på länsstyrelsen.
Även Strålsäkerhetsmyndigheten uttrycker kritik mot detaljplanen för forskningsbyn Science Village Scandinavia.
– ESS kan komma att ge upphov till radioaktiva utsläpp utanför tomtgränsen. Det framgår av både ESS eget underlag och våra beräkningar, säger projektledare Peter Frisk vid myndigheten till byggindustrin.se.
”Planarbetet avbryts inte”
Planchefen i Lunds kommun säger att planarbetet inte kommer att avbrytas, utan att strålsäkerhetsaspekter kan vägas in i senare.
Han är kritisk till detaljplanen.
– Det är märkligt att detaljplanen inte alls tar upp riskerna. Det är inte bra genomfört, fortsätter Peter Frisk.
Byggstart för ESS är planerad till 2016.