Det hela började med att länsstyrelsen vid en kontroll hos en person som tidigare under året fått djurförbud påträffade nya kattungar. Katterna omhändertogs och undersöktes av en oberoende veterinär som bedömde att katterna förvildats samt bar på smittsamma sjukdomar. Länsstyrelsen fattade då ett beslut om att avliva katterna, något som verkställdes med omedelbar verkan.
– Redan vid ett tidigare omhändertagande vi gjort hos samma person kunde vi konstatera att katterna bar på dessa sjukdomar. Då går det inte att omplacera katterna utan att man behöver ha någonstans att stalla upp dem en längre tid, det riskerar dels lidande för djuren och dels stora kostnader. För oss är det här inget ovanligt eller kontroversiellt, säger länsveterinär Leif Felton.
Uppmaning till mejlbombning
Men för föreningen Kattjouren var beslutet kontroversiellt. I ett facebook-inlägg som fått stor spridning uppmanar man sina följare att mejla till direkt till Ola Svensson, enhetschef för djur- och livsmedelsenheten på länsstyrelsen i Skåne. Men Ola Svensson har inte ens varit med och fatta beslutet om avlivning.
– Jag har fått 168 mejl senast jag kollade. Viktiga mejl drunknar i det här, jag har missat mejl som borde ha hanterats snabbare men som försvinner i flödet, säger han.
Många av de mejl som skickats utgår från ett standardmejl Kattjouren tagit fram men tonen i kommentarsfältet och delar av de mejl SVT tagit del av är stundvis hätsk och anklagande:
”Jag är väldigt besviken på att ni rent utav beter er som psykopater mot djur. Ni har ett ANSVAR ni grovt MISSBRUKAR och vill mörda oskyldiga liv.”
”Borde bombardera hans chefens mail så Ola förlorar sitt jobb och blir svartlistad och Aldrig mer får komma i närheten av någon som helst maktposition!”
Ola Svensson ser för egen del mejlbombningskampanjen mest som ett störande moment och säger att inget av de mejl han läst innehållit några hot. På ett bredare plan ser han dock att det finns en fara med den typen av kampanjer mot enskilda myndighetspersoner.
– Kommer det en så stor mängd mejl så finns det en risk att handläggare tar till sig av detta och hanterar ärenden på ett felaktigt sätt. Känner man sig hotad så blir man ju påverkad.
Följer lagen
Angående avlivandet av de åtta kattungarna menar man från Länsstyrelsens håll att man enbart följt den lagstiftning som finns. Ola Svensson menar att mejlkampanjen har ett felriktat syfte.
– Om de tycker att saker och ting är fel, titta på lagstiftningen och tycker man inte om den – påverka politiker som kan ändra lagstiftningen. Skulle man få in en namninsamling med tusentals namn och en genomtänkt skrivning då finns det en chans att man påverkas i alla fall.
Kattjouren vill påverka
Kristina Alvin från Kattjouren menar att syftet med mejlkampanjen är att påverka tjänstemännen.
– Vi vill att tjänstemän som jobbar aktivt motarbetar engegameng för omhändertagna djur ska ta ansvar för att ändra sitt agerande. Annars vill vi att tjänstemännen som arbetar som stoppklossar inte ska arbeta kvar.
En del av mejlen som skickas från era följare innehåller ett grovt språkbruk, hur ser du på det?
– Vi tar självklart avstånd från det men samtidigt måste människor få reagera – fattar man omoraliska beslut så kommer människor att reagera.
Därför avlivas omhändertagna djur
Enliigt djurskyddslagen ska länsstyrelsen efter ett omhändertagande snarast besluta om ett djur ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.
• Efter ett omhändertagande sker en medicinsk bedömning av en oberoende veterinär.
• Om djurets medicinska eller mentala status inte medger omplacering, om behandling av djuret bedöms vara utsiktslös eller om det finns andra berättigade skäl ska djuret avlivas.
• Hållande av omhändertagna hundar och katter i väntan på omplacering får inte utsätta djuren för långvarig stress. Det gäller särskilt omhändertagna förvildade katter som har levt utomhus och som genom sitt beteende visar tecken på stress.
Källa: länsstyrelsen, djurskyddslagen och Statens jordbruksverk.