Länsstyrelsen översköljs av vargtips – och en del är i själva verket fågelskrämmor. Foto: Nils Carlsson/Länsstyrelsen och SVT

Skåningar tror att fågelskrämmor är vargar – mängder av tips till länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har länsstyrelsen fått in mängder av tips om vargspår och vargobservationer i Skåne – men långtifrån alla visar sig handla om varg. Och i några fall rör det sig om fågelskrämmor.

– Vissa har börjat sätta upp vargsilhuetter för att skrämma gäss och liknande, säger Nils Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Just nu finns det tre, kanske fyra, vargar som strövar omkring i Skåne. Och all rapportering om detta gör att länsstyrelsen fullkomligt översköljs av vargtips.

– Vi märker en psykologisk effekt – att när vi har varg i Skåne och när det handlar mycket om varg i media, då ser folk varg överallt, säger Nils Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Vargen i Skåne

– Nu i helgen fick vi nog in 200 tips. Av dem var två stycken intressanta att gå vidare med, säger han.

Samtidigt förekommer inlägg om påstådda vargobservationer flitigt i lokala Facebookgrupper.

– Om allting skulle stämma på Facebook så skulle vi ha ett hundratal vargar i Skåne, säger Nils Carlsson.

Trovärdiga tips – om vargar i metall

Den senaste tiden har länsstyrelsen fått in en speciell typ av vargtips som låtit väldigt sannolika, berättar Nils Carlsson.

– Och så har vi åkt ut för att kolla... och då har vargarna stått kvar, säger han.

Då är det som tipsaren trott varit en varg i själva verket en fågelskrämma – i form av en varg.

– Vissa har börjat sätta upp vargsilhuetter för att skrämma gäss och liknande. Om man då kommer körande i gryningen så ser det verkligen ut som en varg, säger Nils Carlsson.

– Det har vi fått mycket tips om... och så visar det sig vara platta vargar i metall, fortsätter Nils Carlsson som vill uppmärksamma allmänheten om att denna typ av fågelskrämmor finns.

– Bland annat finns det två stycken precis söder om Klågerup och en i Vellinge, ut mot Falsterbo.

Här är ett exempel på en vargsilhuett som satts upp för att skrämma iväg fåglar. Den här bilden har Nils Carlsson på länsstyrelsen tagit i Svedala kommun. Foto: Nils Carlsson/Länsstyrelsen Skåne

Tacksamma för alla tips

Nils Carlsson understryker att han och hans kollegor på länsstyrelsen är tacksamma för alla tips.

– Alla ögon i landskapet hjälper oss att få en bättre bild av rovdjursförekomsten, säger han.

I klippet nedan berättar fyra skåningar om vad det tycker om varg i Skåne.

Två tips – så hjälper du länsstyrelsen på bästa sätt

  • Fram med mobilen! Om du ser en misstänkt varg – ta upp mobilen och ta en bild eller film, tipsar Nils Carlsson på länsstyrelsen. Skicka sedan in materialet till länsstyrelsen. – Även filmer av dålig kvalitet kan vara till stor hjälp för oss, säger Nils Carlsson.
  • Lägg en snusdosa bredvid spåret! När länsstyrelsen får in bilder på tassavtryck i snö kan det vara svårt för dem att bedöma vad det är för djur om de inte har någon uppfattning om hur stort avtrycket är. Lägg ett referensobjekt – till exempel en snusdosa eller en penna – bredvid spåret så blir det enklare för vilthandläggarna att bedöma vad det handlar om för djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet