Christi Kara är tillsynshandläggare för alkohol på Länsstyrelsen i Skåne. Hon säger att alkohollagen är väldigt tydlig med vad som gäller om servering av alkohol.
– Begreppet serveringstid är centralt. Serveringstiden är den tid när förtäring av mat och alkohol pågår i lokalen eller i hemmet när det är fråga om catering. Om personal från cateringföretaget inte är kvar under serveringstiden så är det olovlig alkoholförsäljning, säger Christi Kara.
Kommunens tillståndsenhet ska både ge restauranger tillstånd att leverera alkohol med mat, men också utöva tillsyn så att alkohollagens regler följs.
– Om alkohol leveras hem till dörren och om personalen sen lämnar direkt så är det olovlig alkoholförsäljning. Om personalen är kvar och korkar upp vinet och därefter lämnar lokalen så bedöms det som en brist enligt alkohollagen, säger Christi Kara.
Folkhälsomyndigheten: ”Personal måste vara kvar i lokalen”
När Folkhälsomyndigheten i somras yttrade sig om Växjö kommuns beslut att tillåta hemleverans av alkohol så sammanfattar myndigheten rättsläget så här:
”Det krävs att tillståndshavaren eller serveringsansvarig person har tillsyn över serveringen och är närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden så att serveringspersonalen ska kunna kontrollera vilka gäster som får tillgång till alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat och kunna se om olägenheter uppstår”
Berusning ska kontrolleras
Enligt Christi Kara ska serveringspersonalen också se till att ingen blir för berusad.
– Personalen måste ha koll på att inga minderåriga dricker eller att folk inte blir alltför berusade och att ingen alkohol serveras efter tillåten tid. Detta gäller även catering, säger Christi Kara, tillsynshandläggare Länsstyrelsen Skåne.