I början av oktober beslutade EU:s fiske- och jordbruksministrar att 2017 års kvoter för torskfisket i västra Östersjön skulle minskas med 56 procent. I de östra delarna blev minskningen 25 procent.
Länsstyrelsen i Skåne anser att minskningen av kvoten i västra Östersjön drabbar länets fiskare och det kustnära fisket hårt.
– Det är extremt när man tar bort halva kvoter och det kommer att slå hårt mot garnfisket och krokfisket i Öresund och utanför Trelleborg, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.
Trålfisket ska stoppas
Havs- och vattenmyndigheten överväger att låta hela fiskekvoten för 2017 i västra Östersjön gå till det stationära redskapsfisket och inte till trålfisket.
Länsstyrelsen stödjer förslaget och menar att de trålfiskare som stoppas i omfördelningen kan kompenseras genom att de får avsatt en större del av kvoten i östra Östersjön i stället. En del som ska motsvara 700 ton torsk eller 75 procent av förra årets avsatta fiskekvot i västra Östersjön.
– Fisketkvoten i östra Östersjön har inte utnyttjats fullt ut. Det finns flera utrymmen för trålfiskare att fiska där istället, säger Johan Wagnström.
I västra Östersjön utgör garn- och krokfiske 60 procent av fisket. Österut dominerar istället trålfisket med 90 procent, förklarar han.
”Allt i botten”
I sitt yttrande till Havs- och vattenmyndigheten skriver länsstyrelsen att även prispressen på torsk, sälskador, utebliven miljömärkning och negativa köpråd från Världsnaturfonden hotar fisket i Östersjöns västra delar.
– Den här nedskärningen kommer i en situation när allt kring fisket är i botten.
Enligt fiskeridirektören är det däremot ingen större ingen kris i Öresunds torskbestånd, och med förslaget ska återväxten gynnas ytterligare.
– Trålare har finmaskiga nät som får med sig en stor bifångst. Med en sådan här omfördelning räddas alla små torskar, säger Johan Wagnström.