Lärarfacket: ”Saknas respekt för lärarnas arbete”

Publicerad

Enligt Lärarnas riksförbund i Malmö känner uppemot en fjärdedel av medlemmarna som undervisar på högstadienivå sig pressade av föräldrar och elever.

– Synpunkter kring undervisning och betygsättning blir allt vanligare, och respekten saknas, säger Johan Åström, förbundsordförande i Malmö.

Under en lektion på Neptuniskolan fick en lärare ett utbrott, som spelades in av elever och spreds på sociala medier av en förälder. Läraren i fråga har valt att säga upp sig och vill inte kommentera händelsen, men hänvisar till Lärarnas riksförbund för frågor om arbetsmiljön.

Utan att förbundet är insatt kring omständigheterna som föranledde händelsen menar förbundsordförande att det var fullständigt oacceptabelt av eleverna att filma.

– Varken lärare eller elever ska behöva vara med om det. Om det finns ett starkt behov av att göra det så borde materialet sedan stanna inom skolan, säger Johan Åström, ordförande Lärarnas riksförbund Malmö.

Kommunens lärare känner mer press

I en internundersökning har Lärarnas riksförbund fått signaler från medlemmar att det har blivit vanligare med synpunkter om undervisning och betygsättning från både föräldrar och elever.

– Sista tiden har vi sett att uppemot 25 procent av våra högstadielärare känner sig pressade från olika håll. Främst är det föräldrar som hör av sig och önskar högre betyg för deras barn. Det saknas förtroende och respekt för lärarnas arbete, säger Johan Åström.

Oroliga lärare vågar ej agera

Han hävdar att incidenten på Neptuniskolan, som filmades och spreds, oroar andra lärare.

– För varje sådan här händelse blir det svårare och svårare att ingripa under våld och kränkningar på skolan. Av rädsla för att anmälas till Skolinspektionen finns det lärare som inte vågar agera när något händer.

Föräldern som spred klippet, Margareta Gutowska, menar att oavsett vad eleverna gjorde så är sådant språkbruk aldrig acceptabelt. Lärarnas riksförbund försvarar inte lärarens utbrott.

– Men kommunens lärare måste värnas om, säger Johan Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.