Lisas Claessons snart 6-årige son började förskoleklass på Augustenborgskolan i höstas. Han har redan redan hunnit få stryk.
– Han har blivit sparkad i huvudet och har även fått bevittna en hel del våld mot andra elever, säger Lisa Claesson.
Och hennes son är inte ensam. Flera föräldrar hör av sig till oss. En berättar att hennes son flera gånger har tvingats betala en elev pengar för att slippa få stryk.
Skador på halsen
En mamma vars son kommer hem med rivmärken på halsen, får höra av personalen: ”Ja, många barn har blivit strypta och rivna i dag”.
En tredje förälder får en kväll höra av sin son att han blivit slagen så att han fått näsblod.
– Min son har gått från att vara väldigt nyfiken på att lära sig saker i skolan, till att inse att verkligheten är en annan. En erfarenhet som han får alldeles för tidigt och som inget barn ska behöva uppleva, säger Lisa Claesson.
”Fåtal skolor”
Liknande vittnesmål om en hotfull vardag på skolan kommer från Johannesskolan, där föräldrar berättar för Sydsvenskan hur lågstadiebarn hotar och slåss.
Malmös grundskoledirektör, Anders Malmqvist, vill ändå nyansera bilden. Det handlar om ett fåtal skolor, menar han.
– Av våra drygt 70 skolenheter är det på tre till fyra stycken som vi har även yngre elever som hotar och slår. Gemensamt för dem är att en stor del av personalen är nyrekryterad och att det är skolor med väldigt många barn, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad.
Personalen på dessa skolor ska nu få handledning för att bättre kunna hantera utåtagerande barn.
– Om det uppstår en akut situation som skolan inte tycker sig kunna klara på egen hand, så kan man alltid begära extra resurser från förvaltningen, säger Anders Malmquist.
Hotas av vite
Just Augustenborgskolan har fått skarp kritik av Skolinspektionen för brister i arbetet med kränkande behandling. Bland annat för att elever inte vågar berätta för personalen om hot och våld.
Rättar inte skolan till bristerna hotar ett miljonvite.
Rektorn på skolan, Ulrika Prössel-Eriksson, håller inte med om att skolan är otrygg och säger att antalet anmälda tillbud till och med är färre än i fjol. Men säger att skolan ska analysera varför barn inte berättar för de vuxna vad som händer.
– Det viktiga är att det inte blir en diskussion om att vissa barn slår och andra blir slagna. Föräldrar talar ofta om sitt barn, men vi måste börja tala om våra barn, säger Lisa Claesson, förälder till en pojke på Augustenborgskolan.