• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vitstjärnig blåhake, svarthakad buskskvätta och brandkronad kungsfågel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka arter är det som kommit hit? De är okända för de flesta, men spännande rariteter för fågelskådare – här listar proffsskådaren Janne Dahlén tre av arterna.

Lista: Här är fåglarna som är vinnare på det varmare klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Värmeälskande fågelarter i Sverige blir alltmer talrika. Det visar ny forskning. Men det varmare klimatet gör även att sydliga arter etablerar sig i Sverige.

– Vi har de senaste decennierna fått alltfler nya arter och den takten verkar också accelerera, säger forskare Åke Lindström.

Värmeälskande arter är på stark frammarsch i Sverige. Dels blir vissa arter vanligare, och dels kommer nya arter söderifrån. Det senare handlar om europeiska arter som nu kan klara sig hos oss tack vare mildare vintrar och längre somrar.

– Ja, vi har tveklöst fått fler arter de senaste 20-30 åren. Sverige har färre arter än till exempel i Spanien eller Italien, och det gör att det finns en pool av arter söder om oss som kan flytta upp när det uppstår lämpliga områden när det blir ett varmare klimat, säger Åke Lindström, biologiprofessor vid Lunds universitet som sammanställt inventeringar av 224 arter.

Klimatförändringar i Sverige

Fler orsaker

Uppvärmningen är dock inte den enda orsaken påpekar Åke Lindström. Fåglar kan öka eller minska i antal av andra skäl, till exempel minskad jakt, sjukdomar, eller ändrat jord- och skogsbruk.

– Men att klimatet är en faktor som förändrar vår fågelfauna, det är tveklöst så, säger han.

”Kalla” arter trängs ut

Det varmare klimatet är inte bara av godo. Fåglarna riskerar att hamna i otakt med insekterna när de ska föda upp sina ungar, vilket forskning på svartvit flugsnappare visar. Arter som trivs bättre i ett kallare klimat pressas dessutom tillbaka.

– På längre sikt är det risk att vi förlorar en del av våra fjällfåglar, för att de miljöer och det klimatet som de trivs i minskar i yta, säger Åke Lindström.

”Varma” arter vinnare

Även den inhemska fågelfaunan förändras. Forskarna har delat in alla fågelarter i ”kalla” och ”varma” arter efter temperaturen där de trivs bäst. Det ger ett index som visar att fler vinner än förlorar på värmen. Värmeälskande arter ökar i antal (till exempel steglits) och sprider sig dessutom norrut (till exempel bofink).

– Vi ser att den här indikatorn successivt har ökat väldigt tydligt och har de senaste två åren haft det högsta värdena hittills, säger Åke Lindström.

Här är fåglarna som skulle kunna komma till Sverige

Arter som finns i Europa kan i framtiden klara sig i Sverige tack vare mildare vintrar och längre somrar. Här listar naturvårdskonsulten Janne Dahlén vilka arter som kan komma att trivas hos oss:

Biätare 

Härfågel 

Ägretthäger 

Styltlöpare 

Skedstork

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet