Gravar riskerar att hamna under vatten – hör Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur vid SLU, som uppskattar att 30 000 gravar i Sverige är hotade fram till sekelskiftet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur vid SLU, som uppskattar att 30 000 gravar i Sverige ligger i riskzonen för översvämningar, erosion och jordskred fram till sekelskiftet. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Forskare: Tusentals gravar hotas om klimatet ändras

Uppdaterad
Publicerad

Framtida översvämningar, jordskred och erosion kan hota 30 000 gravar, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet.

– Samhället behöver planera för detta, säger forskaren Carola Wingren.

Rapporten pekar ut 17 begravningsplatser som är särskilt sårbara för översvämningar, erosion eller skred och som ligger nära vatten eller i riskzoner vid ökat skyfall.

De har tagits fram med hjälp av SMHI, Sveriges geologiska undersökning, Statens geotekniska institut samt MSB, och vägs mot framtida klimatscenarier från FN:s klimatpanel. Hotet ligger mot sekelskiftet, enligt rapporten.

Klimatförändringar i Sverige

– I värsta fall kan gravar flytta på sig när jordmassor rör sig, säger Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur på SLU, som tagit fram rapporten med Roger Marjavaara vid Umeå universitet.

Huruvida FN:s klimatscenarier kan slå in säger hon:

– 30 000 hotade gravar bygger på FN:s lägsta scenario. Det handlar om sannolikheter, helt enkelt. Det viktiga är att fundera på: Vad vill vi ta höjd för i vår kommun?

Risker redan i dag

I Alingsås ligger två kyrkogårdar längs Säveån i en riskzon för skred. På den mest hotade, Landskyrkogården, ses åtgärder över. Vid den andra, Stadskyrkogården, sattes pelare i marken 2010 och en mur byggdes.

Även platser som i rapporten löper lägre risk har drabbats. Arvika, där gravar översvämmades år 2000, har i dag en damm som skydd. I Åre, där kyrkogården skadades vid skyfall i fjol, har ån förstärkts. I Kiruna ska urnor och minneslund flyttas på grund av gruvbrytning och rasrisk.

Vad behöver kommuner som kan drabbas göra för förebyggande arbete?

– Samhället behöver planera för detta och hur vi bygger vår infrastruktur för att minimera riskerna, säger Carola Wingren.

Hör mer om studien i klippet.

De 17 begravningsplatserna med störst risk

Alingsås, Landskyrkogården, Västra Götaland

Asige kyrkogård, Halland

Billingsfors kyrkogård, Västra Götaland

Järvsö kyrkogård, nya, Gävleborg

Järvsö kyrkogård, gamla, Gävleborg

Kilanda kyrkogård, Västra Götaland

Kinna nya kyrkogård, Västra Götaland

Kvastekulla griftegård, Västra Götaland

Lerums gamla kyrkogård, Västra Götaland

Lerums västra kyrkogård, Västra Götaland

Lerums östra kyrkogård, Västra Götaland

Nödinge kyrkogård, Västra Götaland

Röra kyrkogård, Västra Götaland

Valbo-Ryrs kyrkogård, Västra Götaland

Vessige kyrkogård, Halland

Villstad kyrkogård, Jönköping

Älvsåkers kyrkogård, Halland

Källa: Rapporten ”Disturbing the dead: Climate change and the potential relocation of Swedish cemeteries”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet