Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare varnar för att kommuner är dåliga på att tolka översvämningskartor. Foto: Leo Rehnström/SVT

SKR: Kommunerna behöver hjälp att förebygga översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Hans har fått flera bäckar att svämma över. Nu vill medlemsorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, få statligt stöd för att kartlägga riskområden i mindre vattendrag och på så sätt förebygga översvämningar.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har kartlagt översvämningsrisker vid stora vattendrag i Sverige. Det är viktigt för att kommuner ska kunna göra riskvärderingar och tidigt sätta in åtgärder när det blir skyfall eller höga vattenflöden. Men sådana kartor finns inte för mindre vattendrag, och det vill SKR nu ändra på.

– Det som har hänt den här veckan är att flera mindre vattendrag har översvämmats och fått stora konsekvenser för fastighetsägare och samhällsviktiga funktioner, säger Greta Hebel, expert i klimatanpassning på SKR.

Klimat

SKR tycker att expertmyndigheterna MSB och SMHI ska framställa sådana kartor till kommunerna kostnadsfritt. Enligt Greta Hebel kan en riskbedömning kosta flera hundratusen kronor.

– Det här är rätt dyra utredningar, framför allt för en liten kommun som inte har finansiering.

Feltolkar MSB:s översvämningskartor

Samtidigt varnar forskare för att kommuner ofta feltolkar MSB:s översvämningskartor och inte förstår att riskområdet sträcker sig längre än vad kartorna ger sken av.

– Det finns ingen skarp linje, utan vi pratar hellre om en osäkerhetszon, och någonstans inom den zonen kommer översvämningen att nå, säger Anders Brandt, docent i geospatial informationsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Vid Testeboån i Gävle skiljer det en kilometer mellan MSB:s översvämningskarta och den översvämningskarta som forskare vid Högskolan i Gävle tagit fram.

– Så kan det bli framförallt i platta områden. Är det mer kuperat stämmer kartorna bättre.

När risken inte tas hänsyn till kan det få ekonomiska konsekvenser.

–  Översvämningen i Gävle 2021 kostade över en miljard kronor. Att bygga på lämpligare platser är billigare i längden, säger Anders Brandt.

SKR: ”Behöver utbilda kommunerna”

Greta Hebel på SKR säger att kommunerna gör ett bra jobb med att planera för översvämningar, men håller med om att det finns stora osäkerheter i beräkningarna.

– Det är svårt att läsa en karta. Det krävs kunskapshöjande insatser för att tolka materialet, och där ser jag också ett behov av att våra nationella myndigheter utbildar kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet