Under söndagskvällen skadades en del av E45 efter kraftigt regnoväder. Ett 20-tal fordon fastnade på vägen i flera timmar. I detta fallet klassades detta inte som ett jordskred utan underminering av väg, på grund av väder.
Kollar man tillbaka historiskt så har Västsverige drabbats av flera uppmärksammade fall av både jordskred och undermineringar. Ett av de är Tuveskredet som skedde i november 1977 i Tuve i Göteborg. Markytan under villaområdet släppte och nio personer omkom.
Framtida riskområden
Men ett område som man bör ha extra koll på i framtiden, enligt statsgeologen Christian Öhrling, är fjällkedjan.
– Framförallt där fjällorterna expanderar. Där finns förutsättningar för slamströmmar, säger Öhrling.
Ras, skred och underminering
Ras och skred är båda exempel på snabba rörelser i jord eller berg.
Ett ras är en snabb massrörelse i jord eller i berg. I ett ras rör sig de enskilda delarna som sand, grus och stenar fritt i förhållande till varandra under hela förloppet.
I ett skred däremot är det en sammanhängande massa av jord eller en större del av en bergsslänt som kommer i rörelse. Skred är vanligast i jordar med silt och lera.
Underminering är något som kan leda till ett ras eller skred i längden och kan uppstå av regn- och smältvatten från tak eller gator samt dräneringsvatten som leds till en slänt där jorden kan eroderas bort.
Källor: MSB och Boverket