Montage: Karta och bild från skredet i Tuve

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var är risken störst för skred och varför? Experten reder ut historiskt känsliga platser och områden som kan bli ett problem i framtiden. Foto: Mapcreator/ Leif R Jansson/SvP/TT

Här är risken större för skred

Uppdaterad
Publicerad

Ett av områdena där risken för skred och översvämning är hög är Västkusten. Det visar en sammanställning som Statens geotekniska institut gjort tillsammans med MSB.

– Det beror på landskapet som finns här med sprickdalslandskap, säger Christian Öhrling, statsgeolog på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU)

Under söndagskvällen skadades en del av E45 efter kraftigt regnoväder. Ett 20-tal fordon fastnade på vägen i flera timmar. I detta fallet klassades detta inte som ett jordskred utan underminering av väg, på grund av väder.

Kollar man tillbaka historiskt så har Västsverige drabbats av flera uppmärksammade fall av både jordskred och undermineringar. Ett av de är Tuveskredet som skedde i november 1977 i Tuve i Göteborg. Markytan under villaområdet släppte och nio personer omkom.

Framtida riskområden

Men ett område som man bör ha extra koll på i framtiden, enligt statsgeologen Christian Öhrling, är fjällkedjan.

– Framförallt där fjällorterna expanderar. Där finns förutsättningar för slamströmmar, säger Öhrling.

Ras, skred och underminering

Ras och skred är båda exempel på snabba rörelser i jord eller berg.

Ett ras är en snabb massrörelse i jord eller i berg. I ett ras rör sig de enskilda delarna som sand, grus och stenar fritt i förhållande till varandra under hela förloppet.

I ett skred däremot är det en sammanhängande massa av jord eller en större del av en bergsslänt som kommer i rörelse. Skred är vanligast i jordar med silt och lera.

Underminering är något som kan leda till ett ras eller skred i längden och kan uppstå av regn- och smältvatten från tak eller gator samt dräneringsvatten som leds till en slänt där jorden kan eroderas bort.

Källor: MSB och Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.