En person sitter på en stol med huvudet nedåtriktat, medan en annan person med handskar står bakom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte gängledaren förses med munskydd när han grips i Dubai. Foto: Government of Dubai Media Office/State Security Dubai

Los Suecos-ledaren åtalas misstänkt för narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige Los Suecos-ledaren som i flera år jagats av svensk polis åtalas nu för grova narkotika- och vapenbrott.

På onsdagen väckte statsåklagare Lisa Åberg åtal mot 27-åringen för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling, två fall av grovt narkotikabrott, ett fall av försök till grovt narkotikabrott, ett fall av synnerligen grovt vapenbrott samt grov smuggling. Det skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

Riskerar långt fängelsestraff

Bevisningen bygger huvudsakligen på uppgifter från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. Om 27-åringen döms kan straffet bli 14-16 år i fängelse.

Ledaren för Malmögänget Los Suecos är medborgare i Danmark men har bott i Sverige under större delen av sitt liv. Han greps i Dubai i början av juni 2020.

Tros ha organiserat knarkhandel på distans

– Mannen har från Dubai, via de krypterade chattarna, bedrivit omfattande narkotikabrottslighet i Europa och Sverige. Han har samarbetat med och lett kriminella aktörer ibland annat Nederländerna, Belgien, Danmark och Sverige, säger Lisa Åberg i pressmeddelandet.

Den åtalade narkotikabrottsligheten omfattar totalt 54 kg kokain, där mannen enligt åtalet på detaljnivå har styrt utformning, blandning, transportering och försäljning av narkotikan.

Vapenbrottet handlar bland annat om att Los Suecos-ledaren misstänks ha sålt flera skarpa skjutvapen.

Erkänner narkotikabrotten

– Det rör sig om en omfattande utredning och under utredningens gång har mannen förnekat brott, men i samband med ett polisförhör i augusti 2024 medgav han att han skrivit under de alias som omfattas av åtalet. Han erkänner narkotikabrottsligheten men förnekar vapenbrottsligheten, säger statsåklagare Lisa Åberg.

– Det stämmer, han medger att han har varit delaktig i narkotikasmuggling och utgår från att det kan bli ett fängelsestraff, säger Tobias Enochson, 27-åringens ena advokat.

För de brott 27-åringen erkänner menar advokat Tobias Enochson att ett rimligt fängelsestraff är 8-9 år.

– Han upplever att han har suttit frihetsberövad länge nu och jag tror att han vill ha ett avslut, säger Tobias Enochson.

Misstänks för fler brott i Skåne

27-åringen är också misstänkt för förberedelse till mord samt mordförsök i Eslöv under 2020, alternativt medhjälp i båda fallen. Där har det ännu inte väckts något åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.