Gängkriminella från Malmö, kallade Los Suecos, döms för attentat på spanska solkusten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips flera av Malmös gängkriminella i en spansk razzia i Málaga 2018. Snart åtalas Los Suecos-ledaren för grova narkotika- och vapenbrott i Sverige och Danmark. Foto: Policia National/ESRTVE/Radio Television Espanola

Malmökriminell riskerar fängelse – efter år av försök från svensk polis

Publicerad

Den 27-årige Los Suecos-ledaren har i flera år jagats av svensk polis och kopplas till flera våldsdåd i Malmö – men har aldrig dömts för det. Efter att han släppts från spanskt fängelse för kontraktsmord på Solkusten fördes han till Malmö och snart åtalas han för grova narkotika- och vapenbrott i Sverige och Danmark.

2018 hålls en pressträff i Spanien, med spanska regeringsrepresentanter och en polischef från Malmö.

– Förhoppningsvis ställs de inför rätta här i Spanien och vi behöver inte ha problem med dem mer, sade Petra Stenkula, då chef för polisens utredningsenhet i region Syd.

Vid tiden var Malmö tyngt av dödligt våld och den nu 27-årige mannen var enligt polisen en av de ledande figurerna som drev på våldsvågen och ägnade sig åt narkotikahandel.

2018 misstänktes han och flera andra Malmökriminella, kallade för Los Suecos, för kontraktsmord och sprängattentat på den spanska solkusten.

Medan kumpanerna greps 2018 lyckades 27-åringen fly – och var internationellt efterlyst fram till han greps i Dubai juni 2020.

Hann aldrig friges – begärdes häktad

Rättegången i Spanien mot 27-åringen och de medåtalade slutade med att samtliga fick kraftigt reducerade straff mot att de erkände brotten.

När rättegången mot 27-åringen avslutades i Malaga i april förra året landade straffet på knappt tre års fängelse – vilket gjorde att han släpptes direkt eftersom han suttit häktad motsvarande tid.

När spansk domstol i april 2023 släppte honom såg svensk åklagare till att begära honom häktad misstänkt för tre år gamla grova narkotikabrott.

Misstänkt för brott under 2020

Brotten ska ha skett under våren 2020 i både Danmark, Malmö och Stockholm. Det handlar om synnerligen grov narkotikasmuggling, grova narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. Om han döms för det motsvarar det ett straffvärde på omkring år 14-16 år i fängelse.

Det hela ska enligt åklagaren ha kommit fram i chattar från de hackade Encrotelefonerna.

Häktades även för mordplaner

Under sommaren 2024 tillkom nya brottsmisstankar mot 27-åringen för förberedelse till mord samt mordförsök i Eslöv under 2020, alternativt medhjälp i båda fallen.

Los Suecos-ledaren har suttit i svenskt häkte sedan i augusti 2023. Åtal för narkotika- och vapenbrott väntas lämnas in till Malmö tingsrätt i september medan utredningen av mordplanerna dröjer.

Han har hela tiden förnekat brottsmisstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.