Foto: Johanna Stenberg / SVT

Ett 40-tal personer kvar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan fortsätta att plocka bort belamring från manifestationen utanför Stadshuset.

Ett ihållande regn medförde att manifestationen utanför Stadshuset flyttades in under en viadukt på torsdagen. Ett 50-tal personer deltar från och till. Stämningen är det för det mesta lugn och dämpad.

Valerio Caldararo från Rumänien berättar att han satte sig i bilen och körde till Sverige för två dagar sedan, när avhysningen av Sorgenfrilägret inleddes.

Migrantlägret i Malmö

– Jag vill finnas till hands för min sons familj som bodde i lägret. Alla här vill att de ska få en plats där de sova, laga mat och vara trygga, säger han.

Nya madrasser har fraktats

På onsdagskvällen ingrep polisen och plockade bort den belamring som demonstranterna tagit till platsen, däribland madrasser, liggunderlag och bord. Sedan dess har dock ett antal nya madrasser fraktats dit och ligger nu uppradade bredvid andra ägodelar.

När polisen ingrep mot belamringen så hänvisade man till ordningslagens skrivelser som definierar rätten till användning av offentlig plats, enligt Cecilia Lindström Johnsson, jurist på polisen i region Syd.

– Det är inte tillåtet att belamra en offentlig plats inom detaljplanelagt område på ett sätt som inte stämmer överens med vad platsen har upplåtits för, säger Cecilia Lindström Johnsson och fortsätter:

– Vi har gjort bedömningen att den allmänna sammankomsten kan fortsätta, men inte den belamring med madrasser, vagnar och bord som gjordes eftersom denna varken var tillfällig eller i obetydlig omfattning.

”Aktivister följer inte våra anvisningar”

Flera av demonstranterna varit upprörda över polisens insats. Två män pekar på hål i jackorna och rodnader i ansiktet; de vittnar om ett våldsamt ingripande från polisen.

– Vi försökte förhandla med polisen om att få mer tid att städa undan. De som fick ta del av informationen sist hade bara några minuter på sig, berättade en kvinna från nätverket för romers rättigheter.

Polisen har dock en annan bild av händelseförloppet, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

– Vi hade tolk som på ett tydligt sätt informerade vad som skulle hända. Vi backade tillbaka och gav rådrum innan det att vi bad människor om att resa sig. Vi har inte besvär med romerna, utan de som ställer till situationen är aktivister som absolut inte vill följa våra anvisningar, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen kan blocka bort delar

Under dagen har en större grupp demonstranter suttit i ett internt möte i en närliggande byggnad. Några av de personer som deltog på mötet uppger att framtida alternativ för EU-migranterna har diskuterats, utan att gå närmare in på vad som avhandlades.

Malmö stad följer händelseutvecklingen, men poängterar att ansvaret för ordningen i den offentliga miljön är polisens. Jonas Hult, enhetschef för trygghets- och säkerhetsenheten, säger att kommunen inte har några synpunkter på att manifestationen pågår.

– Om människor vill demonstrera utanför Stadshuset är de välkomna att göra det. Vi ser saker på sociala medier där man misstänkliggör Malmö stad för att vi skulle ha beställt åtgärder från polisen i samband med demonstrationen. Men det kan vi bestämt dementera, säger Jonas Hult.

Under torsdagseftermiddagen fortsatte regnet att strila ner över Malmö. Poliser på plats vid Stadshuset informerade demonstranterna att det kan bli aktuellt att plocka bort delar av det material som nu finns plats. Samtidigt kurade Anna Bonculescu och hennes vänner runt elden från ett triangiakök under viadukten.

– Regnet hindrar oss inte. Vi hoppas fortfarande att kommunen ska hjälpa oss med en plats att bo på, säger Anna Bonculescu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet