Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och som har lett en internationell studie om den nya metoden. Foto: Helena Bohm Nilsson

Lättare att ställa rätt diagnos vid alzheimer

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod att diagnosticera Alzheimers sjukdom kan snart bli aktuell. Lunds universitet har lett en internationell studie som nu är klar.

Varje år drabbas 25 000 personer i Sverige av en demenssjukdom där alzheimer är den vanligaste orsaken. Men att ställa rätt diagnos kan vara svårt eftersom symtomen kan likna andra tillstånd som utbrändhet och depression.

En ny metod som utvärderats bland annat i Lund och Malmö har visat sig mer träffsäker vid Alzheimers sjukdom. Det har kommit en ny teknik för att mäta proteinet Tau, som är den andra viktiga förändringen som sker vid Alzheimers sjukdom. Det görs med så kallad PET-kamerateknik.

– Vi kan se hur mycket Tau som finns i hjärnan och var det är lokaliserat, säger Oskar Hansson som är professor i neurologi vid Lunds universitet och som har lett en internationell studie om den nya metoden.

Två proteiner i fokus

Det finns två proteiner som ansamlas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, dels b-amyloid och dels Tau. De metoder som finns idag för att diagnosticera sjukdomen är att mäta mängden beta-amyloid med en PET-kamera eller ryggvätskeprover. Men det nya är nu att man kan mäta Tau på ett korrekt sätt.

– Är Tau PET-kameraundersökningen normal då vet vi att minnessvårigheterna inte beror på Alzheimers sjukdom utan det kanske är utbrändhet, depression eller sömnsvårigheter, alltså tillstånd som kan botas. Det skulle då också röra sig om en annan hjärnsjukdom än alzheimer, säger Oskar Hansson.

Hoppas kunna användas inom 2-3 år

Träffsäkerheten av undersökningen ligger runt 90 -95 procent, och det är mycket jämfört med de metoder som finns idag, säger han. Det är idag inte ovanligt att demensdiagnoser blir fel och måste omvärderas.

– Det är ju fruktansvärt om en person med lättare till måttliga minnessvårigheter felaktigt får diagnosen Alzheimers sjukdom när det inte är det och då förväntar sig att hen kommer att bli försämrad och hamna på demensboende inom något år. Därför måste vi vara säkra när vi ställer denna diagnos. Här kan Tau PET-kamera hjälpa till i framtiden. Är en Tau-PET undersökning normal så är det mycket osannolikt att det rör sig om alzheimer, säger Oskar Hansson.

Sjuhundra patienter har deltagit i studien och Oskar Hansson tror att metoden kommer att kunna börja användas i sjukvården inom 2-3 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.