Två tjejer blir intervjuade av SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad ungdomarna Alice Sjöstedt och Tilde Björklund vet om ränta och inflation. Foto: SVT

Lundastudie visar: Oroväckande låga ekonomikunskaper bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna har dåliga kunskaper om grundläggande ekonomi. Trenden är alarmerande, varnar forskare i en ny svensk studie.

Hör vad några ungdomar själva säger i klippet ovan.

I studien från Lunds universitet har forskare låtit 2050 unga vuxna i åldrarna 18–29 år svara på frågor om sitt psykiska mående och sin ekonomiska situation.

Tre frågor till ungdomar om ekonomi

Deltagarna fick bland annat svara på tre grundläggande frågor om inflation, ränta och företeelser som är bra att veta för att ha en bra hushållsekonomi. Endast var femte svarade alla rätt.

– Trots att frågorna var mycket grundläggande svarade endast 20 procent rätt på samtliga. Drygt 20 procent svarade fel på alla. Endast en tredjedel svarade rätt på frågan om inflation, säger Henrik Levinsson, universitetslektor i psykologi, i ett pressmeddelande.

De kunde se att fler kvinnor jämfört med män svarade fel samt att utbildningsnivån spelade in.

Oroväckande utveckling

För att klara sig i samhället och må bra bör varje människa ha grundläggande ekonomiska kunskaper, menar Henrik Levinsson. Forskarna oroas av kunskapsbristen och risken för ohälsa som kan följa på ekonomiska problem.

– Kunskapen har varit låg under en ganska lång tid, vilket också statistik från Finansinspektionen visar. Men bristen blir mer alarmerande i dag med tanke på hur lätt det är i dag att ta SMS-lån och blanco-lån, säger han.

Gör SVT Nyheters quiz genom att klicka på videon nedan.

SVT Nyheters quizlogga och kontanter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har du koll på ekonomins grunder? Gör SVT Nyheters quiz här. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.