Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, menar att ett 40-tal nyanlända som kommunplacerats i Staffanstorp ska ha hamnat i Lunds kommun. De har bland annat placerats på ett bed and breakfast i Veberöd.
– Enligt uppgifter vi fått från personer ska de ha uppmanats att folkbokföra sig i kommunen så att det landar på Lunds kommun vad gäller bostad, skolgång, försörjningsstöd och arbetsmarknadsinsatser och liknande, säger Philip Sandberg.
Lunds kommunledning har nu vänt sig till länsstyrelsen som fördelar nyanlända till kommunerna. De kräver att Lunds tilldelning ska minska nästa år och vill se en förändring av systemet.
– Har man en lagstiftning som går ut på att alla kommuner ska vara med och dela på ansvaret så kan vi inte ha ett system där vissa kommuner hittar sätt att kringgå det och placerar i sina grannkommuner så att man lämpar över ansvaret på de kommunerna, säger Philip Sandberg.
”Har inget belägg”
Christian Sonesson menar att det handlar om att det inte finns lämpliga boenden, som vandrarhem, att använda sig av i Staffanstorp och att de därför måste leta sig utanför sin egen kommun.
-Vi har tvingats ta till vad som finns i andra kommuner, Sjöbo har det varit tidigare, Lund och neråt sydkusten, säger han.
Han menar att Philip Sandbergs uppgifter om att personerna uppmanats att folkbokföra sig i Lund inte stämmer.
– Det har han inget belägg för.
Länsstyrelsen säger att man har förståelse för Lunds kritik men att det inte finns någon lösning.
– Det finns intentioner att man ska göra det inom kommungränsen men det finns inga sanktionsmöjligheter eller möjligheter för oss att ha tillsyn på exakt var de här människorna bor, säger Peter Cavala på länsstyrelsen i Skåne.
”Kastar sten i glashus”
Lund i sin tur hyr platser för 33 nyanlända på vandrarhemmet i Kävlinge.
– Det stämmer, 22 är folkbokförda här och 24 av dem är barn. Några går i skola och då faller det på oss. De är inte anvisade till Lund utan anhöriga, men det blir samma sak. Jag tycker att Lund kastar sten i glashus, säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge kommun.
Men det håller Peter Cavala på länsstyrelsen i Skåne inte med om.
– Det är en komplicerad fråga, men det är inte riktigt samma sak. Det är skillnad på nyanlända som kommunen blir anvisade och de som är anhöriga och kommer till kommunen. Det går ju inte att styra vart de bosätter sig på samma sätt, det hamnar på socialtjänsten att hjälpa dem och i brist på annat får man hitta andra lösningar var som helst i landet, säger Peter Cavala.