Med det nya kravet som börjar gälla till hösten bryts en lång tradition av individuellt uppsatsskrivande vid den statsvetenskapliga institutionen, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.
– Att skriva enskilt är något som alltid har gjorts, så det är klart att jag tycker att det borde fortsätta. Det är då man kan grotta ner sig i något som man själv tycker är intressant, säger Mattias Olsson som ska skriva kandidatuppsats i statsvetenskap till hösten.
Väcker oro bland studenter
Förändringen kan innebära att studenter begränsas i sina fortsatta studier vid andra universitet som värderar individuella kandidatuppsatser som meriterande, något som har väckt reaktioner och oro bland studenter.
– Jag kan inte säga att det aldrig kommer spela någon roll, men vår bedömning är att, med något enskilt undantag, så påverkas inte frågan om behörighet av om man skriver i par eller enskilt, säger Rikard Bengtsson, studierektor vid den statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.
”Normalt budgetarbete”
Generellt går Lunds universitets ekonomi bra men det är flera institutioner som brottas med en tuffare ekonomisk situation. En intern granskning har gjorts och kommit fram till att det finns behov av förbättringar i den interna styrningen och kontrollen.
– De senaste åren har omvärldsförändringar med bland annat hög inflation och höga elpriser samt ett urholkat statsanslag gjort att verksamheten behöver agera för att ha en budget i balans och inte gå med underskott. Detta är normalt budgetarbete, det vill säga att man anpassar sina kostnader efter intäkterna, skriver Anna Johansson som är pressansvarig för universitetsledningens staber i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.
Lunds universitets ekonomi – en snabb fördjupning:
Flera delar av Lunds universitet brottas just nu med en tuffare ekonomisk situation. Det framkommer i en intern granskning som har gjorts.
Vad ligger bakom den sämre ekonomin?
- Kostnaderna har ökat för lokaler och personal.
- Kostnaderna för samfinansiering av forskning har ökat.
- Stora satsningar som planerades när ekonomin såg bättre ut och som nu genomförs belastar.
- Ökade räntekostnader.
- Ett urholkat statsanslag.
Vilka är drabbade?
Juridiska fakulteten, Ekonomihögskolan, Konstnärliga fakulteten, Humanistiska och teologiska fakulteterna, LTH, Naturvetenskapliga fakulteten, Medicinska fakulteten och Samhällsvetenskapliga fakulteten har alla ekonomiska bekymmer som de måste lösa på olika sätt inom olika verksamheter.
Vad ska göras/har gjorts?
- Reducera personalkostnaderna genom att ta in färre vikarier, inte tillsätta pensionsavgångar i vissa fall, färre nyrekryteringar, uppsägningar av personal pga arbetsbrist.
- Minska lokalkostnaderna genom att bli mer platseffektiva och avbryta hyreskontrakt i vissa fall.
- Flera utbildningar har minskat kursutbudet eller planerar att minska det.
- Pausat antagningen av doktorander eller minskat antal tjänster.
Källa: Granskning av hanteringen av en försämrad ekonomi, Lunds universitet