Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Zryd-Carlsson anser att SOS Alarm gjorde flera livsavgörande fel när hon ringde 112 och larmade om att Fredrik Karlssons låg medvetslös i badrummet. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Ambulansen kom för sent – Magdalenas man dog efter hjärtstopp i badkaret

Uppdaterad
Publicerad

I höstas avled sångaren och artisten Fredrik Karlsson plötsligt, 55 år gammal. Hans sambo har nu polisanmält SOS Alarm för livsavgörande misstag när hon ringde 112.

– Jag menar att SOS Alarm har gjort sig skyldiga till hans död, säger sambon Magdalena Zryd-Carlsson.

Fredrik Karlsson var i många år en artistprofil i Malmö. 1998 deltog han i Melodifestivalen med en låt skriven tillsammans med Cardigans Peter Svensson.

Han fick epitet ”Dandyn från Arlöv” för sin medvetna klädstil. De sista åren levde han tillsammans med Magdalena Zryd-Carlsson.

Låg medvetslös i badrummet

En morgon i oktober hittade hittade hon Fredrik Karlsson i badrummet i bostaden utanför Sjöbo. Han låg medvetslös i det nästan tomma badkaret.

Hon ringde SOS Alarm som sa att en ambulans var på väg från Sjöbo, några minuter bort. Men det kom ingen ambulans.

Bilden av Fredrik Karlsson togs några veckor innan han avled i oktober 2022.

– Ingen ringde, ingen sade någonting. Utan jag ringde i panik, efter kanske tio minuter.

Då fick Magdalena besked om att ambulansen var på väg från Ystad, nästan fyra mil bort. Hon uppmanades att sätta sig i bakaret och ge Fredrik hjärtkompressioner.

Hon gjorde som larmoperatören sade, men hon har senare förstått att det är omöjligt att genomföra HRL i ett badkar. När ambulansen till slut kom fram hade Fredrik hjärta stannat. Efter många försök fick ambulanspersonalen igång hjärtat.

Men på sjukhuset togs senare beslutet att stänga av respiratorn.

– Hjärnan var så pass skadad på grund av syrebristen.

”Har erkänt fel”

Magdalena har nu anlitat en advokat och polisanmält SOS Alarm samt gjort en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

SOS Alarm vill inte kommentera ärendet under utredningen, men enligt Magdalena har de i efterhand erkänt att de gjort fel och berättat hur larmoperatören skulle ha agerat.

– Istället för att bara sitta och vänta skulle de ringt räddningstjänsten som skulle ha varit på plats betydligt fortare. De hade kunnat ge honom hjärt- och lungräddning och tagit upp honom ur badkaret. Det hade kunnat rädda hans liv, säger Magdalena Zryd-Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.