En person står i en ljus och modern vardagsrum och klappar en grå katt som står på ryggstödet av en soffa. I bakgrunden syns en grön soffa med prydnadskuddar och några konstverk på väggen. Rummet har en neutral färgskala med naturligt ljus som strömmar in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Hellman önskar att operationen kunde ha genomförts tidigare, men som undersköterska har hon samtidigt förståelse för det pressade läget inom vården. Foto: SVT

Majoriteten av kvinnorna väntar för länge på gynekologisk operation i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I Region Skåne har 60 procent av de kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi köat i mer än de 90 dagar som omfattas av vårdgarantin. En av dem är Sarah Hellman.

– Det betyder att vi måste ta höjd för att vi kommer behöva öka våra resurser mer och mer för att kunna hantera ett ökat inflöde av patienter, säger Said Makari, överläkare och sektionschef för kvinnosjukvården vid Skånes universitetssjukhus.

Sarah Hellman väntade på sin steriliseringsoperation i 283 dagar. Under tiden behövde hon använda olika typer av preventivmedel som påverkade henne negativt.

– Jag kände mig nedstämd och tappade sexlusten. Jag tyckte att dagarna var ganska mörka, säger Sarah Hellman.

Ser en positiv utveckling

Operationen blev en lämplig åtgärd, eftersom hon inte vill ha barn. En historik av hjärtinfarkter och blodproppar i släkten spelade också in i beslutet.

På Sus kvinnokliniker i Malmö och Lund ser man, trots långa väntetider, en positiv utveckling sedan pandemin.

– Jag hoppas att vi kommer kunna fortsätta minska väntetiderna och operera patienter inom vårdgarantin inom en snar framtid, säger Said Makari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.