SVT Nyheter Skåne har de senaste dagarna granskat hur ett kriminellt nätverk i Malmö utnyttjat ett stödboende i sin brottsliga verksamhet – på skattebetalarnas bekostnad.
Socialtjänsten har betalat tio miljoner kronor per år till företaget, men struntat i att göra en upphandling. Det finns inget ramavtal som säger vad socialtjänsten får för pengarna.
Skyldig att följa lagen
– Lagen säger att man ska upphandla och kommuner är skyldiga att följa lagen precis som alla andra, säger Pär Cronhult, chefsjurist på Konkurrenskommissionen, startad av den nyliberala tankesmedjan Den nya välfärden.
Han pekar på flera omständigheter som talar för att stödboendet ska upphandlas.
Gränsen för direktupphandlingar går vid 587 000 kronor. Om en myndighet köper tjänster för ett högre belopp, måste man annonsera och ta in anbud.
Hyror är visserligen undantagna från lagen, men eftersom en plats på boendet kostar cirka 30 000 kronor per månad, handlar det om en social tjänst där lägenhetshyran står för en mindre del av kontraktet, menar Pär Cronhult.
”Jättearbete” att upphandla
Nu ska Malmö stad göra en upphandling av stödboende. Totalt väntas kommunen i år köpa stödboendeplatser för 205 miljoner kronor.
– Vi använder idag ett 90-tal företag inom boende med stöd. Det är en väldig bredd på verksamheterna och inte helt lätt att upphandla. Det är ett jättearbete, säger Ann Söllgård, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Då är det väl ännu viktigare att det upphandlas?
– Ja, men det är det vi gör nu.
Motverkar korruption
Brist på samordning är Ann Söllgårds förklaring till att kommunen köpt stödboende utan upphandling. Tidigare sorterade socialförvaltningen under fem stadsområden.
– Det blev uppenbart när vi bildade arbetsmarknads- och socialförvaltningen för 1,5 år sedan, säger Ann Söllgård.
– Lagen finns för att försäkra skattebetalarna och allmänheten att pengarna används på rätt sätt och att det finns en fungerande konkurrens som håller priserna nere. Dessutom motverkar den korruption, säger Pär Cronhult.