Malmö – Mordmisstänkt 27-åring har alibi

Uppdaterad
Publicerad

27-åringen släpptes på tisdagen efter att ha visat att han hade alibi för mordkvällen.

– Han har avförts från utredningen och är inte längre misstänkt, Monica Olhed, spaningsledare till Sydnytt.

Även om 27-åringen inte längre är misstänkt för mordet, så är bollen i rullning och fler hämndaktioner kan komma tror polisen. Eftersom stadsdelen Söderkulla tidigare har varit platsen för många av gängens uppgörelser, satsar polisen extra där.

– Det har hänt väldigt mycket i Söderkulla och vi försöker vara på de platser där de här personerna finns, säger Håkan Malmquist, chef på länskriminalen i Skåne.

Ett skäl till att just Söderkulla är drabbat av uppgörelserna, är att flera av gängmedlemmarna bor i området och ända sedan mordet i fredags har det legat i luften att någon kommer att hämnas.

– Gängen har ju möten på kvällar och nätter. Då blockerar de hela gatan. De som bor samma hus som 23-åringen gjorde vågar ju knappt gå ut på gatan, säger Bertil Rooth som bor i området.

Irene bor granne med bensinmacken på Munkhättegatan där mordet skedde. Även om hon inte är orolig för sin egen del, tycker hon att det är obehagligt att ha våldet inpå sig.

– Man kan ju självklart känna sig lite rädd. Allt kan ju hända, säger hon. Och hon får medhåll av länskriminalens chef.

– Det är Guds försyn att ingen har blivit träffad av en förlupen kula, säger Håkan Malmquist.

Polisen har i nuläget ingen annan misstänkt för mordet och har ännu inget motiv.

– Vi är tillbaka på ruta ett igen, säger spaningsledaren Monica Olhed.

Skotten mot fastigheten på Holma på tisdagskvällen tros ha ett samband med att 27-åringen släpptes. Det är känt att han har bott på adressen tidigare.

Flera skott avlossades vid en lägenhet i området Holma i Malmö vid halv tio på tisdagskvällen.

Enligt Malmöpolisen är skotten en vedergällning för skottdramat i fredags då en 23-årig man sköts till döds i en bil på Munkhättegatan.

Ingen ska dock ha kommit till skada vid tisdagens skottlossning. En man som togs i Holma under natten är intagen till förhör misstänkt för att vara inblandad, enligt Stig Möller, inre befäl hos Malmöpolisen. Nio andra har hörts och släppts, även de medlemmar i gänget kring den man som sköts ihjäl i fredags.

– Skottlossningen ägde rum i närheten av en lägenhet där släktingar till dem som ligger bakom dödsskjutningen i fredags bor, säger Möller till TT.

Hur många skott som avlossats är oklart. Men det är flera och enligt vittnen har ett helt gäng beväpnade personer funnits kring lägenheten och i trappuppgången.

En annan lägenhet besköts också, förmodligen av misstag. De som bor i den har ingenting med det pågående gängkriget att göra.

Polisen hörde under natten en lång rad vittnen. Den tekniska undersökningen på plats avslutades tidigt på onsdagsmorgonen.

23-åringen som sköts till döds i fredags var välkänd av polisen. Han har pekats ut som en av ledarfigurerna i det gängkrig som pågår i Malmö sedan mer än ett år tillbaka. En 27-årig man anhölls på måndagen misstänkt för medhjälp till mord.

Bakgrund: Gängkriget i Malmö

* Det har varit många våldsamma inslag i kriget i Malmö mellan två rivaliserande kriminella gäng av unga män, kallade M-falangen och K-falangen.

* Förra sommaren inträffade flera skottlossningar. Entrén till en restaurang i Lund sprängdes och en handgranat kastades mot en hyresfastighet i Malmö.

* Polisens svar blev Operation Targa, en kraftsamling som bland annat innebar att gängmedlemmarna och deras kompisar utsattes för ständiga kontroller. Mängder av vapen togs i beslag och åtskilliga av gängmedlemmarna kunde lagföras.

* Enligt polisen handlar grundkonflikten mellan gängen om uppdelningen av kriminella marknander. Men personliga motsättningar och upplevda kränkningar spelar också stor roll.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.