Malmö är en förebild som skateboardvänlig stad, enligt Alexis Sablone från New York som har ritat skulpturen på Värnhemstorget. Foto: SVT

Malmö plats för Sveriges största skateboardfestival i gatumiljö

Uppdaterad
Publicerad

Idag pågår ”Skate Malmö Street”, landets största skateboardfestival i gatumiljö som lockar åkare från en rad länder. Samtidigt invigdes tre skatevänliga skulpturer.

– De skapar liv i staden, säger Gustav Svanborg Edén, skateboardsamordnare i Malmö stad.

Ett hundratal skateboardåkare från en rad olika länder är i Malmö över helgen, hitlockade av Malmös rykte som skateboardvänlig stad. I de flesta andra städer ses skateboardåkare inte med blida ögon, många anser att de stör och förstör. De riskerar inte sällan dryga böter för åkning på offentlig plats.

– Vi har ett långt samarbete med skejtarna i stan, vi ser dom som en resurs som ger staden liv, säger Gustav Svanborg Edén.

Gustav Svanborg Edén, skateboardsamordnare i Malmö stad. Foto: Michelle Mårdh

Under lördagen invigdes tre skateboardvänliga skulpturer/installationer, skapade av skateboardåkande arkitekter. De har medvetet placerats på platser dit åkarna gärna söker sig, en står på taket på parkeringshuset vid Södervärn, en på Värnhemstorget och en på Nobeltorget.

”Älskar att vi är så välkomna här”

– Jag älskar att vi är så välkomna här, säger Helena Long, skateboardåkare från London. Hemma blir det allt svårare att hitta bra platser att åka på.

Sara Meurle är lika entusiastisk över skulpturen på taket på parkeringshuset.

– Jag har inte sett något liknande tidigare, man kan bygga om delarna till olika formationer, skapa nya möjligheter.

Sara Meurle, skateboardåkare. Foto: Michelle Mårdh

”Kan binda ihop staden”

Alexis Sablone från New York har ritat skulpturen på Värnhemstorget och berättat att hon som skateboardåkare försökte hitta en form som är åkvänlig men samtidigt fungerar väl i stadsrummet.

– Och jag ser redan att den används inte bara av skateboardåkarna utan också av barn som klänger på den eller människor som sitter på den.

Skateboardåkarna kan just bidra till att skapa liv och rörelse på platser i staden som annars kan te sig öde, påpekar Gustav Svanborg Edén.

– Om man skapar bra förutsättningar för åkarna och sprider ut skateboardplatserna kan vi också binda ihop staden, skapa nya stråk där människor rör sig. Och det är alltid tryggare med platser där det finns mycket folk.

Alexis Sablone är i Malmö för tredje gången och har bara lovord.

– Så här ska en skateboardvänlig stad se ut. Malmö är en förebild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.