• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Katja Lingeman är kommunikationschef på socialförvaltningen i Malmö kommun. Foto: Malmö kommun/SVT

Malmö tvingas att betala maximalt bötesbelopp efter SVT-granskning

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om Malmö kommuns upphandling av stödboende i olika former för kriminella. Nu har Konkurrensverket kommit med sitt utslag: hanteringen var olaglig och Malmö måste böta.

SVT Nyheter gjorde 2018 en granskning som avslöjade att Malmö kommun köpt stödboende för mångmiljonbelopp till kriminella som fick bo i lyxlägenheter med all inclusive. Granskningen ledde till att kommunen slutade placera personer hos det aktuella företaget. Inspektionen för vård och omsorg IVO, kritiserade också kommunen eftersom man tyckte att verksamheten inte höll måttet.

Miljoner i skadestånd

Konkurrensverket har tittat på bristen på upphandling och uttryckte redan i ett tidigt skede kritik. Och nu vänder sig verket till förvaltningsrätten i Malmö och ansöker om att kommunen döms att betala 10 miljoner i böter för att man köpt stödboende för mycket stora summor utan att göra någon upphandling.

Stödboende blev bas för kriminella

Marie Strömberg Lindvall är pressansvarig på Konkurrensverket.

– Det händer att förvaltningsrätten kommer fram till en annan slutsats men det är väldigt vanligt att den väljer att döma enligt Konkurrensverkets yrkande, säger hon.

Högsta möjliga

Enligt Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, är bötessumman den högsta möjliga.

– Vi har sett på storleken på beloppen på kontrakten och att detta har pågått under flera års tid, säger hon.

Enligt Malin de Jounge kan en utebliven upphandling innebära att priset blir onödigt högt och att risken för korruption ökar. Samtidigt minskar möjligheterna till insyn.

Kostnaden för de unga kriminellas boende var upp mot 1800 kronor per person och dygn. Total köpte kommunen den här sortens tjänster för 147 miljoner under ett år och det är alldeles för mycket för att man ska kunna göra det utan att fler får lämna anbud.

Vill inte kommentera

Sedat Arif (S) är kommunalråd med ansvar för socialtjänst. Han avböjer att kommentera Konkurrensverkets beslut.

Socialförvaltningens kommunikationschef Katja Ligneman berättar att kommunen nu gör en ny upphandling och förväntar sig att det finns ett nytt ramavtal på plats under våren.

– Det är beklagligt att vi inte har hanterat den här frågan på rätt sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet